Reformkori épületek szépültek meg a Balatonnál

Forrás: MTI

 2023. december 14. 13:53

Megújultak Balatonfüred reformkori városrészének épületei. A beruházás csaknem 900 millió forintos uniós forrásból valósult meg a Jókai-villában, a Kerektemplomban, a Vaszary-villa kertjében és a Hurray-villákban.

A legjelentősebb beruházás a Hurray-villákban történt, a fejlesztés jelentősen növeli a város turisztikai vonzerejét – emelte ki Bóka István polgármester.
A Kerektemplom altemploma a felújítás előtt nagyon rossz állapotban volt – idézte fel Tóth Dávid építész. Az előkészítés során megszüntették a nedvesedés okozta károkat, restaurálták a homlokzatot, egy mosdóval bővült az épület, kiállítóteret alakítottak ki, megújult a hang- és fénytechnika.

A Tourinform irodának is otthont adó Hurray-villában három helyiségből álló kiállítótér, közösségi helyiségek, rendezvénytér, gyereksarok, valamint ajándékbolt kapott helyet, ahol helyi termékeket, köztük 15 helyi borász borait árulják. Itt látható a fürdőkultúrát bemutató installáció, továbbá tíz növényismertető táblát is elhelyeztek. A korabeli reformkori hangulatba filmvetítés enged betekintést.

A legjelentősebb beruházás a Hurray-villákban történt

Fotó: Balatonfüred Tourinform

A Jókai-villában mozgássérültek számára is használható felvonót alakítottak ki, megújult a vizesblokk, és az alagsori auditórium, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd.
A Vaszary-villa kertjében helyezték el Vastagh Éva 1941-ben készült alkotását, a márvány Sellő szobrot, amely korábban a Tagore sétányon állt.