Balatoni turisztikai toplista: Hévíz, Füred, Siófok az élen

Forrás: turizmus.com

 2020. február 24. 10:51

A Balatontipp összeállította a balatoni települések toplistáját a KSH által mért kereskedelmi szálláshelyek forgalma alapján. A többség megőrizte korábbi pozícióját, de voltak nagy visszaesések és markáns növekedések is.

2019-ben a vendégek együttesen 5 millió 874 ezer éjszakát töltöttek el a régió kereskedelmi szálláshelyein, ami 0,9 százalékkal kevesebb a 2018-as eredménynél. A külföldiek forgalma 2,6 százalékkal maradt el az előző évitől, miközben a magyar vendégéjszakák száma azonos volt mindkét évben – ismerteti a KSH összesített adatait a balatontipp.hu.

A települések forgalom szerinti sorrendjében továbbra is Hévíz áll az élen a többiektől messze elhúzva 1 millió 145 ezer éjszakás eredményével. Balatonfüred is stabilan tartja második helyét 733 ezer éjszakás forgalmával.Siófoknak szintén sikerült megőriznie pozícióját, 2018 után 2019-ben is tartani tudta a harmadik helyet, Zalakaros előtt.

A balatoni települések forgalmi rangsora

Forrás: Balatontipp a KSH adatai alapján

Az élbolyba tartozók közül jelentősebb növekedést a turizmusát a volt Úttörővárosban működő Erzsébet-táborra alapozó Zánka ért el, amivel átvette az 5. helyet az 5,2 százalékos visszaesést produkáló Zamárditól. Az első tízes mezőnyben említésre méltó még Tihany 8,2 százalékos javítása.

Nagy visszaesések és markáns növekedések egyaránt jellemezték 2019-ben a balatoni régió településeinek turizmusát

Fotó: 123rf.com

Hasonlóan markáns változás zajlott, csak éppen fordított irányba Balatonszemesen, ahol 9,4 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest. Az egész TOP 40-es mezőnyből is kiemelkedik a Keszthelyen évek óta tartó visszaesés mértéke. 2017-ben még 224 ezer vendégéjszakája volt a városnak, ami 2018-ban 166 ezerre, most pedig 118 ezerre csökkent.

Drasztikus változás zajlott Balatonszárszón is, ahol a 2018-as 84 ezer éjszaka harmadát veszítették el 2019-ben, Fonyódon több mint felével, 58 százalékkal, Balatonvilágoson – ahol idén februárban indult el a Club Aliga felújítása – pedig 45 százalékkal esett vissza a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált forgalom.

Ugyanígy pozitív mozgások is voltak, a leginkább megugró települések között Balatonkenesén 42,4, Szántódon 21,6, Balatonberényben 39,3 százalékkal javították a korábbi eredményt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma alapján.

A magán szobakiadás körébe tartozó helyekről csak a nyár közepén várható információ a KSH rendszerében.

További táblázatokat és elemzést talál a Balaton küldőpiacairól és a kereskedelmi szálláshelyek bevételeiről a balatontipp.hu oldalon.