Bécsbe visszatér a maszk, a Stephansdom is oltópont lesz

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. július 22. 16:38

Míg Ausztria szerte júliustól csak a tömegközlekedési eszközökön és egészségügyi intézményekben, valamint az élelmiszerboltokban szükséges maszkot hordani, Bécs város saját hatáskörben – tartományi rendelettel – szabályozva továbbra is előírja a maszkhasználatot.

Sőt, július 22-től megelőző jelleggel ismét kiterjeszti a maszkviselési kötelezettséget a zárt térben tartandó kulturális rendezvényhelyszínekre: mozikra, színházakra, koncerttermekre. A rendkívüli intézkedést a delta vírusvariáns okozta megbetegedések számának növekedésével indokolták – ismerteti a legújabb járványügyi döntéseket Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő blogjában.

 

Bécs, a különutas

Nem ez az első eset, hogy Bécs különutas megoldást követ a járványkezelésben. A főváros többször élt már azzal a törvény adta lehetőséggel, miszerint egyes tartományok a szövetségi szabályoknál szigorúbb járványügyi intézkedéseket is hozhatnak. Míg Ausztriában 12 éves kor alatt az iskolaszünetben nem kell rendszeresen Covid-19 vírus kimutatására alkalmas tesztet végezni, addig az osztrák főváros vezetői úgy döntöttek: a járványhullám és online oktatás visszatérésének időben való megakadályozása érdekében a hat évesnél idősebb gyermekeket a nyári szünetben is szükséges teszteltetni.Uszodába, strandra, táborokba való belépés, valamint a vendéglátóhelyek látogatásának feltétele továbbra is az érvényes – a hatóság által engedélyezett eljárással kimutatott – negatív teszteredmény lesz. Peter Hacker, Bécs város egészségügyért felelős tanácsnoka a döntés melletti érvelésében kifejtette: a lakosság jelenlegi 50 százalékos átoltottsági rátája nem elégséges az agresszívabb delta vírusmutáns esetleges fellángolásának megfékezéséhez, ráadásul a fertőzés a gyerekek körében is könnyebben terjed.

A Stephansdomban is kialakítanak egy oltóállomást

Fotó: 123rf.com

A megbetegedések számának újabb növekedését július végére prognosztizálják, amikor a külföldön nyaralók első nagyobb turnusa visszaérkezik. Cél, hogy szeptemberre az átoltottsági arány Bécs lakói körében legalább 80 százalékos legyen – fejtette ki a várospolitikus.Ennek érdekében különböző társadalmi csoportokat megszólító kampányokat indítottak. A fiatalokat például kedvelt zenekarokkal és fellépőkkel csábítják az „oltóbulikra", amely keretében szórakozás mellett lehetőség van a védőoltás beadatására is. Az időpont-egyeztetés nélküli, kulturális eseményekhez kapcsolódó oltási kampány az első visszajelzések alapján jó fogadtatásra talált, s lendített is az oltakozási kedven.

Ugyancsak bécsi kezdeményezés, hogy a nyári hétvégenként az Öreg-Duna mentén strandolók számára biztosítják a lehetőséget, hogy előjegyzés nélkül, kellemes körülmények között megkaphassák a Covid-19 elleni vakcinát. A spontán módon az oltás mellett döntőket „vakcinahajó" fedélzetén viszik az strandon létesült mobil oltóponthoz.

 

A bécsi Stephansdom is oltópont lesz

A legújabb bejelentés szerint pedig augusztustól a bécsi Stephansdomban is oltóállomást alakítanak ki, amelyet központi fekvése és szimbolikus jelentősége miatt választottak ki erre a célra. A Bécs vallási és turisztikai központjának tekintett székesegyházban a tervek szerint óránként 20 ember beoltása válik majd lehetővé. A 12 és 17 év közötti fiatalok Pfizert, a 18 éven felüliek pedig Johnson védőoltást kaphatnak, akár előzetes regisztráció nélkül is. Az oltópontot és a kapcsolódó váróteret a Stephansdom északi részén található Szent Borbála-kápolnában és környezetében hozzák létre.

(Borítókép: 123rf.com)