Befejeződött a csabai szélmalom felújítása

Forrás: MTI

 2020. január 18. 14:16

Csaknem 30 millió forintból új tetőt és vitorlákat kapott a békéscsabai szélmalom. A jelenleg gabonamúzeumként üzemelő épület hivatalos átadása február elején várható.

A csabai szélmalom

Fotó: munkacsy.hu

Először a másfél köbméteres főtengelyt korszerűsítették, majd elkészítették a négy, egyenként 9 méter fesztávolságú vitorlát és azok tartószerkezeteit. Bár a szélmalom tudna forogni, ez nem szerepel a tervekben, rögzítik a szükséges részeket.

A régi terveket is elővették, hogy a szélmalom olyan legyen, amilyennek több mint 150 éve megépítették – mondta Mochnács Pál, a beruházást végző békéscsabai Bólem Kft. ügyvezetője.

Sódar Anita, a beruházást levezénylő Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a fejlesztést a Modern Városok Program forrásából, a CsabaPark csaknem egymilliárd forint értékű fejlesztése keretében valósították meg.

A szélmalom eredetileg 1856 és 1860 között épült Makó határában, a Csókási pusztában állt, a malomkövét Sárospatakról hozták. 1953-ig működött, és akkora volt a kapacitása, hogy száz tanya termését tudta megőrölni.

Szoba a gabonamúzeumban

Fotó: munkacsy.hu

A Gyulai úton található szélmalom holland típusú, négyszintes. Ezekre jellemző volt, hogy forgatható volt a tetőszerkezetük, a szél felé fordították azokat; a vitorlák pedig 4-5 méter/másodperc sebességgel pörögtek – mondta Andó György, a gabonamúzeumot üzemeltető Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

Az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg a több létesítményből álló gabonamúzeumnál: megújult a fogadóépület, járdákat tettek rendbe és korszerűsítették a mágori gépszínt is.

Kapcsolódó cikkek