Már látogatható a dubaji világkiállítás Fenntarthatóság pavilonja

Forrás: turizmus.com

 2021. január 27. 10:44

Bemutatták a 2021-re halasztott dubaji világkiállítás Fenntarthatósági Pavilonját. Az EXPO 2020 másik két nagy pavilonjáról is hamarosan lehull majd a lepel és a látogatók már a nyitás előtt megcsodálhatják őket – virtuálisan.

Ugyan a 2020-ra tervezett dubaji világkiállítást a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, a rendezvény elnevezése EXPO 2020 maradt. A világkiállításra való felkészülés jegyében útjára indult a Pavilions Premier sorozat, amelynek keretében bemutatják a látogatók számára a három fő pavilont.

A Lehetőség, a Fenntarthatósági (Terra) és a Mobilitás pavilonok a világkiállítás koncepciójának, vagyis az „Összekapcsolt gondolatok, szebb jövő”-nek az altémáit is jelölik. A kiállításon a részt vevő országok bemutatják majd saját innovációikat, elért eredményeiket és törekvéseiket, körbejárva ezeket altémákat.

dubai_expo_fenntarthatosag

Elsőként a Fenntarthatóság (Terra) pavilonról hullt le a lepel

Fotó: visitdubai.com

Elsőként, még a nyitás előtt, a Fenntarthatóság (Terra) pavilonról hullt le a lepel január 22-én, és egészen április 10-ig lehet megtekinteni, virtuálisan. A Mobilitás (Alif) és a Lehetőség (Mission Possible) pavilonok 2021 első negyedévében követik majd. A látogatásra az expo weboldalán, 25 dirhamért (nagyjából 2000 Ft-ért) lehet beregisztrálni.

Az ikonikus pavilon, melyet a világszerte elismert Grimshaw Architects tervezett, tökéletes példája a fenntartható épülettervezésnek: 1055 fénypanelből áll össze, melyet egy 130 méter széles tetőboltozaton helyeztek el, a tetején pedig “energiafák” kaptak helyet.

Reem Al Hashimy, az Expo 2020 ügyvezető igazgatója és az Egyesült Arab Emirátusok nemzetközi együttműködésekért felelős minisztere elmondta: “A tematikus pavilonjaink (Lehetőség, Mobilitás és Fenntarthatóság) célja, hogy összefogásra ösztönözzön bennünket a kihívások megoldása érdekében, hiszen csak így garantálhatunk jobb jövőt az emberiségnek.”

A Közel-Kelet, Afrika és Dél-Ázsia (MEASA-régió) első világkiállítását 2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg. Magyarország Makovecz-stílusban épült pavilonja a Mobilitás szekció kiállítói között szerepel majd. Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, a pavilon az Aquaroots of Hungary nevet kapta, azért, mert hazánk szeretné megmutatni azokat a csodálatos vízi kincseket, amelyeket a magyar föld magában rejt.