Így ünnepelte Budapest a 150. születésnapját – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. november 22. 13:45

Budapest november 17-től 19-ig háromnapos fesztivállal ünnepelte 150 éves születésnapját. Megnyílt a Városháza udvara, fényárban úszott a Városháza Passzázs és újra megtelt jó kedvvel a Merlin Színház épülete.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand nZrt. szervezésében hatalmas házibuli várta a városlakókat Budapest születésnapján. Rengetegen fordultak meg a háromnapos rendezvény alatt, sokan voltak kíváncsiak a The Budapester és a Budapest Hősei kiállításra.

A The Budapester 151 illusztrációja plakátokon elevenedett meg a Városháza udvarán, míg Budapest Hősei a Főváros cégeinek legkitartóbb munkavállalóit mutatta be. A Merlin megnyitóján Jordán Tamás, a Nemzet Színésze, a Merlin egyik alapítója mesélt a kezdetekről, de már november 17-től színházi előadás, kiállítás, koncert töltötte be a tizenkét éve üresen álló termeket - tájékoztatott a Budapest Brand.

A The Budapester 151 illusztrációi elevenedtek meg a Városháza udvarán

Fotó: Budapest Brand nZrt.

 

Az emlékév alkalmából a 23 kortárs szerzővel készült Budapest Nagyregény is bemutatkozott. A fejezetekkel egy izgalmas felolvasáson, a TÁP Színház közreműködésével ismerkedhettek meg a látogatók.

Sokakat elvarázsolt a Városháza belső udvarára telepített fénysugárút. A Városháza falait 150 ponton megvilágító fényinstalláció a város zajait használva különleges hangaláfestést is kapott. Fővárosi cégek által szervezett rendezvények is hatalmas érdeklődésnek örvendtek. A bulivillamos idén sem indult el hiába, ünneplő városlakókkal teltek meg a szerelvények. A budapesti fürdőkben tízezren fürödtek a szülinapi 150 forintos jeggyel.

Már több ezer letöltője van a Budapest Te meg Én matricacsomagnak, amit a Viber felületén élvezhetnek a felhasználók. Az emlékév alkalmából készített digitális matricák a rendezvényen nyomtatott formában is elérhetőek voltak, így is népszerűsítve a 150 éves fővárost – írja a Budapest Brand közleménye.