Rekord árbevétel és infláció alatti áremelés a budapesti fürdőkben

Forrás: turizmus.com

 2024. február 02. 12:18

Budapest Főváros Közgyűlése január 31-i ülésén elfogadta a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. ez évi üzleti tervét. A vállalat idén még nagyobb léptekkel tud haladni a fejlesztésekkel.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2023-as üzleti eredményei rekordot döntöttek: a bevétel várhatóan megközelíti a 23 milliárd forintot a tervezett 19,7 milliárd forinttal szemben, és az adózás utáni eredmény is jelentősen meg fogja haladni az 5 milliárd forintot.Mindez elsősorban annak a hároméves üzleti stratégiának köszönhető, amelyet a társaság még 2020-ban állított össze: elsősorban az egy vendégre jutó árbevétel növelésére törekedtek, illetve a történelmi fürdők szolgáltatásaihoz nemzetközi árakat rendeltek, így elérve az európai történelmi fürdők minimum árszintjét – tájékoztatta lapunkat a BGYH.

A hazai vendégkörnek továbbra is jelentős kedvezményeket biztosítanak a Zsigmondy Klubkártyával és az egyre népszerűbb bérletkonstrukciókkal.

 

Fürdőbelépők – árak és kedvezmények

A BGYH fürdőiben a belépők árát 2024. január 8-tól emelték 5-12 százalék mértékben. A társaság az új árakat ez alkalommal is differenciáltan alakította ki. Közleményük szerint a hazai vendégkör által látogatott fürdők esetében – a KSH-adatok szerint a 2023. évi átlagosan 17,6 százalékos inflációt figyelembe véve, mégis jócskán ez alatt maradva – 5-6 százalékos növekedéssel lehet számolni. Idén is a külföldiek körében kedvelt történelmi fürdőkben magasabb az áremelés, ám ez is mindössze 10-12 százalékot jelent. Európai viszonylatban ezzel most értük el a hasonló adottságú és besorolású fürdők – általában 2-3 órás benntartózkodást biztosító – minimálárát – jegyezték meg.

 

Kedvezményes jegyek a hazai vendégeknek

A hazai vendégeknek sem kell azonban lemondaniuk a Széchenyiben, Gellértben vagy Rudasban való fürdőzésről:

• A tíz évvel ezelőtt bevezetett Zsigmondy Klubkártyával változatlanul kedvezményes áron vásárolható belépő ezekre a helyekre. A kártya díja egy évre 5000 forint, amellyel hétköznap 4000 forintért, hétvégén 4500 forintért lehet belépőt váltani, ezzel mintegy 60 százalék kedvezmény érhető el.

• ÉnBudapestem kártyával, illetve ÉnBudapestem applikációval 20 százalékos kedvezménnyel tudnak a budapesti lakosok jegyet váltani a fürdőkbe.

• Még ezeknél is kedvezőbb lehetőséget kínál a társaság a pár éve – a vendégek igényei alapján – megújított különböző bérletkonstrukciókkal. A 100, 200 vagy 365 alkalmas bérlettel már 1000-1200 forintos áron is lehet fürdőzni, ráadásul bérlettípustól függően több fürdőbe is lehet vele járni. (Az alkalomszám növekedésével párhuzamosan egyre kedvezőbb a bérlet fajlagos ára, 50- 88 százalék kedvezmény is elérhető.) A bérletek ára ez évben 8-10 százalékkal emelkedett.

• Az idősebb korosztály mozgási lehetőségeinek támogatása érdekében, kerületi önkormányzatokkal való együttműködés keretében biztosítanak kedvezményeket a nyugdíjas vendégeknek. A múlt évben pedig a 85 év feletti törzsvendégek részére extra kedvezményt is bevezettek: legalább 100 alkalmas Gold bérletet 50 százalékos áron vásárolhatnak.

A Széchenyi fürdőben egymilliárd forint értékű felújítást terveznek idén

Fotó: Széchenyifürdő.hu

Tervbe vett fürdőfejlesztések 2024-ben

Tájékoztatásuk szerint a fürdők – mintegy másfél évtizede és a koronavírus-járvány idején különösen – feltorlódott fejlesztési feladatai közül már 2023-ban sikerült többet is elvégezni. Olyan építészeti értékek felújítására is lehetősége nyílt végre a vállalatnak, mint a Palatinus strandon a Margaréta medence szökőkútja vagy a Rudas fürdő Panoráma medencéje.

A Lukács fürdőben az előző évi tűzeset után a teljes szaunavilágot – a műszaki részeket is – rendbe tették, és a Paskál fürdő panorámaszaunája is alapos felújításon esett át.

A múlt év legnagyobb beruházása több fürdőt is érintett. A már 2016-ban elkezdett KEHOP projekt keretében megpályázott épületenergetikai fejlesztések befejeződtek. Ennek eredményeként korszerű napelemek kerültek a Lukács és a Csillaghegyi fürdőbe, a Széchenyi fürdőben nyílászárókat cseréltek, és kicserélték a kazánt, hőszivattyúkat állítottak be a hőtermelés segítésére a Pesterzsébeti fürdőben és Csillaghegyen. Mindez mintegy 750 millió forint értékű fejlesztést jelentett, ezen belül 600 millió forint európai uniós támogatással.2024-ben még nagyobb léptekkel haladnak majd a fejlesztésekkel, melyek közül kiemelhetők a következők:

• A több mint 15 éve zárva tartó Rác fürdő rekonstrukcióját a Fővárosi Közgyűlés 2023 őszén jóváhagyta, a beruházást a társaság saját forrásból tudja fedezni. A felújítási tervek elkészültek, a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési pályázat folyamatban van, várhatóan tavasszal elkezdhető a helyreállítás.

• Ezzel párhuzamosan a patinás, műemléki Gellért fürdő rekonstrukciójának hároméves koncepciója is zöld utat kapott. A koncepciótervet tervező céget közbeszerzési eljárás keretében kiválasztották. 2024-ben elkészülnek a tervek, majd 2025-ben indulhat a kivitelezési közbeszerzés és remélhetőleg a felújítás is. Úgy tervezik, hogy a fürdő működése közben részleges lezárásokkal folynak majd a rekonstrukciós munkálatok.

• A Széchenyi fürdőben 2024-ben egymilliárd forint értékű felújítást tervez a vállalat: nagyobb és látványos változás lesz a termáloldalon a burkolat teljes cseréje a beltéri medencéknél és a kültéren az úszómedence teljes körű felújítása.

• A nyár folyamán pedig megtörténik a Dandár fürdő beltéri medence terének szigetelése és újraburkolása is.