Ilyen lesz a felújított Rác fürdő – látványtervek

Forrás: turizmus.com

 2023. október 18. 17:30

A Rác fürdő egy évtizede állt már felújítva, ámde üresen, miközben állapota egyre romlott, amikor 2021-ben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. megvásárolta egy árverésen. A fővárosi közgyűlés szeptemberben fogadta el a fürdő újbóli rekonstrukciójának az elindítását. Mutatjuk a látványterveket.

A hányattatott sorsú, 2010-re már szinte 100 százalékosan felújított, de azóta kihasználatlanul álló Rác fürdőt és a mellé épült, 2070 négyzetméteres szállodát 2021-ben vásárolta vissza, illetve meg a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) egy árverésen, 5,1 milliárd forintért.

Budapest Főváros Közgyűlése 2023. szeptember 27-én döntött a fürdő rekonstrukciójának megindításáról. A mielőbbi felújítás a komoly történeti-kulturális értéket képviselő épület további pusztulásának megelőzése érdekében is szükséges. A tízéves időszakban ugyanis a belső terek penészesek, dohosak, az egészséget veszélyeztető mértékben szennyezettek lettek, emiatt nulladik lépésben el kellett végezni a teljes terület penész- és gombamentesítését. Ezután lehetett megkezdeni az épület állapotfelmérését, állagmegóvását, a kezelhetetlen anyagok kibontását és elszállítását.

racfurdo_latvanytervek

Helyzetkép a fürdőről

Fotó: Budapesti Műhely

Ezután az újratervezésre a korábbi terveket is jegyző Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. kapott megbízást egy hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás lebonyolításával. 2023. július közepére a cég elkészítette a fürdőépületrész rekonstrukciójának terveit. Ez alapján lehet összeállítani a kivitelezői közbeszerzési pályázat indításához szükséges dokumentációt, amelynek az előkészítése jelenleg is zajlik.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a fővárosi lakosság és a Budapestre pihenni érkezők utazók, turisták 2025-től végre ismét használatba vehetik a patinás Rác fürdőt– írja a WeLoveBudapest.

Nemrégiben „lakógyűlésen” mutatta be a BGYH a Rác fürdő jelenlegi állapotát és a felújítás terveit az érdeklődőknek és a sajtó képviselőinek, mostanra pedig a Budapesti Műhely látványtervei is napvilágra kerültek, amelyeket alább mutatunk:

racfurdo_latvanytervek
racfurdo_latvanytervek
racfurdo_latvanytervek
racfurdo_latvanytervek
racfurdo_latvanytervek
racfurdo_latvanytervek
racfurdo_latvanytervek
racfurdo_latvanytervek