Így váltak vonzó helyszínné a budapesti történelmi sírkertek

Forrás: MTI

 2024. február 08. 11:24

Az egyre emelkedő látogatószám igazolja, hogy a sírkert műemléki terébe bevont időszaki kulturális nagyrendezvények jelentősen növelik a helyszín ismertségét, turisztikai vonzerejét is.

Egyre többen látogatnak a felnövekvő generáció tagjai is a budapesti történelmi sírkertekbe, a fiatalokat érdekli a nemzet múltja - emeli ki közleményében a Nemzeti Örökség Intézete.

A NÖRI célja kezdettől az volt, hogy programjaival, kulturális rendezvényeivel vonzóvá tegye a fiatalok számára is a nemzet történelme szempontjából kiemelt három helyszínt, amelyeken keresztül jól bemutatható a magyarság újkori történelme. A fiatalok körében a tematikus séták is egyre népszerűbbek, tavaly rekordszámú látogatót regisztráltak - írták.
A három helyszínen 2017 óta folyamatosan emelkedik a látogatók száma, és a világjárvány idején tapasztalt visszaesést követően 2023-ban rekordszámú érdeklődőt regisztráltak: 577 sétán összesen 17 345-en vettek részt.

A nemzeti emlékhelynek a maga sokoldalú arculatával, térhatásával, tematikai profiljával erős megszólító hatása van

Fotó: Fiumei Úti Sírkert

A bejelentkező csoportok 83 százaléka a volt diákcsoport (397 csoport 12 040 fővel), legtöbbjük középiskolás (62 százalék), de általános iskolások (32 százalék) és egyetemisták (6 százalék) is szép számmal megfordultak a NÖRI helyszínein.
Kiemelten nőtt a Fiumei úti sírkertbe látogató iskolai csoportok száma, ami azt mutatja, hogy a nemzeti emlékhelynek a maga sokoldalú arculatával, térhatásával, tematikai profiljával erős megszólító hatása van azokra a tanulói csoportokra, akik az ott nyugvó jeles személyiségek életművével szeretnének foglalkozni, de azokra is, akik a képző- és építőművészet, a botanika vagy a historikus hátterű iskolai közösségi programok megvalósításához keresnek helyszínt - áll a közleményben.

A NÖRI nemcsak diákcsoportok fogadásával szólítja meg a fiatalokat, de különleges kulturális programok szervezésével is. Az Emlékhelyek napja, a Múzeumok éjszakája, a Kulturális örökség napjai és számos történelmi évforduló kapcsán százak töltik meg a - mobiltelefonos alkalmazását nemrégiben megújító - Fiumei úti sírkert különleges hangulatú terét koncertek, előadóművészeti produkciók közönségeként. Az egyre emelkedő látogatószám igazolja, hogy a sírkert műemléki terébe bevont időszaki kulturális nagyrendezvények jelentősen növelik a helyszín ismertségét, turisztikai vonzerejét is - fogalmaznak.