„Bűzlik a turistáktól a város” – elege lett a külföldiekből a spanyol desztinációnak

Forrás: turizmus.com

 2024. március 19. 11:29

A napsütéses Málaga régóta kedvelt úti cél a látogatók számára, évente több millióan utaznak el a városba. Az utóbbi időben azonban a helyiek körében egyre feszültebb a hangulat a turisták és a digitális nomádok beáramlása miatt, melynek mostanra hangot is adtak.

A spanyol kikötőváros központját falakra és ajtókra ragasztott matricák lepték el, amelyekkel a helyiek kifejezik a véleményüket a látogatókról. Az üzenetek az egészen enyhe „ez volt az én otthonom" " (antes esta era mi casa) és "ez volt a városközpont" (antes esto era el centro) feliratoktól a legkevésbé sem visszafogott mondatokig terjed, mint például a "bűzlik a turistáktól" (apestando a turista) feliratokig.

Turistaellenes matricák lepték el Málagát

Fotó: SUR / X

 

A „matricás" kezdeményezés Dani Drunko, a helyi Drunkorama bár tulajdonosa indította el: törzsvendégeitől hallott turizmusellenes mondatokat nyomtatott ki és helyezett el a városban. A bártulajdonos elmondta, akkor lett elege, amikor kidobták a lakásából, ahol egy évtizede élt, mivel rövid távú kiadásra fogják használni az ingatlant.

Dani Pérez helyi politikus a Facebookon szintén elégedetlenségét fejezte ki: "Málaga utcáit járva gyakorlatilag lehetetlen olyan lakóházat találni, ahol nincs lakatszekrény" – utalva ezzel a kis szekrényekre amit a turistáknak történő kulcsátadáshoz használnak.

A spanyol nemzeti statisztikai intézet (INE) legfrissebb adatai szerint a Málagába költöző 10 új lakosból jelenleg nyolc külföldi. Azonban nemcsak a magánszemélyek változtatják meg a város arculatát: mintegy 630 technológiai vállalat nyitott irodát Malagában, ezzel a települést egyfajta Szilícium-völggyé változtatva a helyiek szerint – írja az Euronews.

Spanyolországban már máshol is igyekeztek elijeszteni a turistákat, Mallorcán például nem létező veszélyeket jelző táblákat helyeztek el a strandokon.

(Nyitókép: 123rf.com:)