Ciprus március 1-jén újranyitja határait a turisták előtt

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 23. 12:30

A turisták március elejétől karanténkötelezettség nélkül látogathatnak Ciprusra, ha az érkezésük előtt készített koronavírusteszt eredménye negatív, jelentették be a ciprusi hatóságok. Az ország ezzel 56 ország beutazási tilalmát szünteti meg.

Ciprus 56, a turizmus szempontjából releváns küldő ország számára nyitja meg újra a határait (többek között Európai Unió tagállamai, az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok, olyan harmadik országok, amelyek az Európai Tanács utazási listáján is szerepelnek, és egyéb államok, például az Egyesült Királyság, Oroszország, Izrael).

Ezeknek az országoknak a besorolása – a korábbi A, B, C kategóriák helyett – márciustól az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által kiadott térkép alapján történik, ezzel is megkönnyítve az utazók számára a beutazási szabályok változásainak követését. A besorolások a járványügyi kockázaton alapulnak és bármikor változhatnak, ezért a listákat folyamatosan frissítik majd a ciprusi kormány hivatalos oldalain is.

ciprus_123rf

A Magyarországról érkezőknek 2 PCR-tesztet kell végezniük a belépés előtt

Fotó: 123rf.com

Minden országot aktuális járványügyi helyzete függvényében zöld, narancssárga és piros színekkel jelölnek majd. A zöld országokból érkező állampolgárokat nemcsak a karantén, de a COVID-19 teszt elvégzése alól is felmentik. A narancssárga zónából érkező turistáknak negatív koronavírusteszt-igazolást kell bemutatniuk, mielőtt a kiindulási ponton felszállnának a repülőgépre.

A vörös kategóriába sorolt országok magas kockázatúnak számítanak. A magas kockázati besorolású országokból – ide tartozik Magyarország is – érkezőknek 2 negatív PRC-tesztet kell bemutatniuk: az első nem lehet az induláshoz képest 72 óránál régebbi, a másodikat pedig Ciprusra érkezéskor kell elvégezni; mindkettőt saját költségen.

A két negatív PCR-teszt ugyanakkor mentesíti az utazót a 14 napos kötelező karantén alól.

Ezenkívül előfordulhat, hogy a ciprusi hatóságok egy-egy véletlenszerűen kiválasztott utazón plusz tesztet végeznek érkezéskor, de ennek költségeit a kormány fizeti.

A Ciprusra történő utazás megkönnyítésére és ellenőrzésére a ciprusi kormány tavaly júniusban  létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A „flight pass” bemutatása mindenki számára kötelező az indulási reptéren, aki Ciprusra szeretne utazni.

Fontos azt is megemlíteni, hogy jelenleg nincs közvetlen légiközlekedés Ciprus és Magyarország között. Amennyiben a Ciprusra történő utazás és a visszaút Ausztrián keresztül történik, figyelni kell az osztrák szabályozásokra is. A jelenleg érvényben lévő belépési szabályok alapján a beutazóknak regisztrációs kötelezettségük van Ausztriában, néhány kivételtől eltekintve. A kivételek közé tartozik, hogya beutazáshoz nem kell regisztráció, amennyiben az Ausztriából induló utasnak aznapra szóló repülőjegye van.