Csaknem 700 millió forintos fejlesztés indul Bükfürdőn és környékén

Forrás: turizmus.com

 2019. május 29. 15:12

Két projekt keretében a többgenerációs családok számára alakítanak ki új attrakciót, illetve végeznek szolgáltatásbővítést Bükfürdőn és környékén.

Mindkét projekt megvalósításában a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumi partnerként vesz részt.

A Bük város önkormányzata vezetésével létrejött konzorcium 421 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott „A kerékpáros turizmus fejlesztése Bükfürdő-Bük-Zsira térségben” elnevezésű projekthez.

Ebben szerepel több mint 1,3 km belterületi kerékpárút felújítása Bükön, kerékpárút menti vonzerőfejlesztés, attrakciókialakítás (japánkert) Bükfürdőn, kerékpáros pihenőhely és kerékpártároló létesítése Zsirán, kerékpáros (self)szerviz, frissítőpont és e-bike töltőpont kialakítása, meglévő kerékpáros turisztikai táblarendszer egységesítése, valamint kerékpáros turisztikai szolgáltatás-fejlesztés: kerékpáros túrák szervezése Bükfürdőn.

A projektindító rendezvény résztvevői balról: Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere, Boros László, a Büki Gyógyfürdő vezérigazgatója, Németh Sándor, Bük polgármestere, Ágh Péter országgyűlési képviselő, Juhász Szabolcs, az MTÜ szakmai igazgatója, Jász László büki plébános

Fotó: Büki László

A nemzetközi vonzerőt a fürdő jelenti a projektben, amelynek célcsoportja a többgenerációs családok. A megvalósuló attrakciófejlesztést (japánkert) a bükfürdői kerékpárút egyik frekventált szakasza mentén alakítják ki.

A Büki Gyógyfürdő Zrt. a projekt előkészítésében és megvalósításában is jelentős szerepet vállal

Fotó: pixabay.com

A másik, szintén a várost érintő nyertes projekt "A Szent Kelemen kultusztól a Szent Kelemen kútig” nevet viseli. Ennek keretében Bük város önkormányzata vezetésével létrejövő konzorcium csaknem 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A teendők között van a büki Szent Kelemen Plébániatemplom parkjának turisztikai célú rekonstrukciója, valamint a kapcsolódó szolgáltatás- és attrakciófejlesztés – tematikus utak (vallástörténeti, helytörténeti és földtörténeti) kijelölése és a Piéta szobor restaurálása Zsirán.

Komplex turisztikai ajánlatként, mint garantált programcsomag, templomkerti túrákat dolgoznak és ajánlanak ki a fürdő és a térség vendégei részére. A tervezett fejlesztések megvalósulása esetén a vendégek összetételében bizonyos fokú átstrukturálódás is bekövetkezhet.

A büki Szent Kelemen Plébániatemplom parkjában vallástörténeti, helytörténeti és földtörténeti utakat jelölnek ki

Fotó: szentkelemenbuk.hu

Mindkét projektben kiemelt figyelmet fordítanak a többgenerációs családokra, a fejlesztések jelentős része elsősorban az ő számukra jelent új attrakciót, illetve szolgáltatásbővülést.  A beruházások tervezett befejezése 2020. szeptember 30.