Csapody Balázs: Akkor is volt munkánk és motivációnk, amikor zárva kellett tartani

Szerző: Lami Juli

Forrás: turizmus.com

 2022. január 25. 16:17

Évértékelő sorozatunkban a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a Kistücsök Étterem tulajdonosa elmondja, hogy mire tanította meg a pandémiás helyzet. Beszél az új gasztrohoteljükről és a Dubaji Világkiállítás magyar pavilonjának sikeréről is.

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai  vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet? Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz?


„Az elmúlt év nagyon tanulságos volt, hiszen a 2020 év végi bezárások és a hónapokkal későbbi, április végi újranyitás miatt meg kellett tanulni rengeteg olyan dolgot, amit eddig nem tudtunk – emlékszik vissza Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a Kistücsök Étterem tulajdonosa. – Bizonyos szempontból jó, hogy ez a helyzet megtanított minket arra, hogy sosem kényelmesedhetünk el, és mindig fel kell találnunk magunkat, ha váratlan helyzet adódik. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Kistücsökben meg tudtuk tartani a csapatunkat, és velük, egy összeszokott kollektívával tudtunk újranyitni, és rögtön hatalmas forgalmunk lett.”

2021 szeptemberében megnyitotta kapuit a Kistücsök Étteremhez kapcsolódó szálláshely. Ezzel egy régóta dédelgetett álom vált valóra.

Csapody Balázs: A pandémia egyértelműen kedvezett a vidéknek és a Balatonnak, a belföldi turizmus nagyon erős volt az elmúlt időszakban

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

„2021-ben nagyon rányomta a bélyegét az életünkre, hogy egy építkezés közepén voltunk, és aztán őszre elkészült a gasztrohotelünk. Azért nevezem így, mert ez egy olyan szálláshely, ahol tényleg a gasztronómiáé a főszerep. Terveztünk az épületbe egy úgynevezett séfszobát, ahol látványkonyha fogadja a vendégeket. Itt élményétkezéseket, tematikus esteket, főzőbemutatókat tudunk tartani arról a gasztronómiáról, amit igazán szeretünk.

Szerencsére az építkezés rendben haladt, minden úgy valósult meg, ahogyan megálmodtuk. És amikor az étterem nem lehetett nyitva, nekünk akkor is volt sok munkánk és motivációnk. Közben a teraszunk alapterületét is megnöveltük (kapacitását azonban nem), így szellősebben tudnak helyet foglalni vendégeink. És egy télikertet is kialakítottunk, ahol egész évben a ’szabadban’ lehet leülni.”

Csapody Balázs szerint a pandémia egyértelműen kedvezett a vidéknek és a Balatonnak.

„A belföldi turizmus nagyon erős volt az elmúlt időszakban. Jó lenne, ha ez továbbra is így maradna, de azért én nagyon bízom benne, hogy Budapest is mihamarabb magára talál.”A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke azt is elmondta, hogy bár természetesen voltak olyan rendezvényeik és eseményeik, amelyeket le kellett mondaniuk, bízik benne, hogy 2022-ben lehetőség lesz ezek pótlására.

„Egyesületi szinten mi próbáltunk sok mindent ugyanúgy továbbvinni, mint azelőtt. Tartottunk oktatásokat, tanfolyamokat, alapanyagteszteket, tehát a Pannon Gasztronómiai Akadémia fő célkitűzéseihez ezekben a megváltozott időkben is tudtuk tartani magunkat. Nagyon fontos törekvésünk az oktatás minőségének javítása, sokat dolgozunk ezért, folyamatosan lobbizunk az ügy érdekében.

„Remélem, hogy most már végre csitulni fog a járványhelyzet, visszatérnek a turisták, és ugyanúgy megy majd a budapesti idegenforgalom is, mint 2019-ben, miközben vidéken is nyugodtan tudunk dolgozni” – tette hozzá a szakember.

A Dubaji Világkiállításon Csapody Balázs alakította ki a gasztronómiai koncepciót. „Rendkívül sikeres a magyar pavilon, és a magyar pavilon étterme. Szeretik az emberek, abszolút sikernek könyvelhetjük el. Mivel Dubajban 100 százalékos az átoltottság, bízom benne, hogy március végéig zavartalanul sikeres marad a rendezvény, és benne a mi jelenlétünk is. Ez egy olyan lehetőség, amely mindenképpen erősen építi hazánk nemzetközi gasztronómiai megítélését.”

*

A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.