Csehország eltörölte a beutazási korlátozásokat az EU-ból érkezők számára

Forrás: turizmus.com

 2022. március 20. 13:02

Egy cseh egészségügyi minisztériumi rendelet március 18-án azonnali hatállyal eltörölte a regisztrációra, védettségi igazolásra és tesztkötelezettségre vonatkozó beutazási szabályokat az EU-ból és több más európai országból érkező látogatók számára.

Március 18-tól az Európai Unió országai, valamint Andorra, Monaco, San Marino, Vatikán, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc területéről minden korlátozás nélkül be lehet utazni Csehország területére. Az országba történő belépéshez immáron sem teszt, sem oltási igazolás, sem a betegségen történő átesettség igazolása nem szükséges.

Azoknak az uniós állampolgároknak, akik valamely harmadik országból utaznak be Csehországba, továbbra is be kell mutatniuk a védettségi igazolást vagy a negatív teszteredményt.

Loket vára Karlovy Vary közelében. A beutazási korlátozások miatt tavaly a járvány előtti negyedére esett vissza a külföldi vendégéjszakaszám Csehországban

Fotó: 123rf.com

Az ország területén március 14-től szinte minden járványügyi szabályt eltöröltek, már csak a tömegközlekedési eszközökön, valamint az egészségügyi és a szociális intézményekben kötelező a maszk viselése.

A cseh turisztikai ágazatnak nagyon sok veszteséget okozott a koronavírus-járvány és az ezzel összefüggő beutazási korlátozások. A külföldi vendégéjszakák száma 2021-ben a 2019. évi negyedére esett vissza. A belföldi turizmus bevételei ugyan növekedtek, ez azonban nem tudta teljes mértékben pótolni a külföldi vendégek távolmaradása okozta kiesést. Tavaly a legtöbb külföldi turista Németországból érkezett Csehországba – írja az ariva.de.