D4 néven közösen építi turizmusát a Dunakanyar négy városa

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 16. 18:58

A Dunakanyar négy városának turisztikai szakemberei szoros együttműködéssel, közös programkínálattal és marketinggel fogtak össze D4 név alatt. A szakmai nap vendéglátójaként Szentendrét ismerhettük meg jobban, a későbbiekben pedig a többi városban is tartanak majd hasonló programokat.

Szentendre, Vác, Visegrád és Esztergom összehangolt turisztikai kooperációjának egyik kezdeményezője Lőrincz Ágnes, a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. vezetője, egyben az első szakmai nap házigazdája volt. Szentendre az ikonikus Skanzenbe invitálta vendégeit – a szabadtéri múzeum csodálatos környezete, a hagyományt őrző épületek és udvaraik emlékezetes helyszínt biztosítottak a rendezvénynek, amelyet a jövőben évente, a négy város egyikében szerveznek majd meg.

szentendre

A Dunakanyar négy városának turisztikai szakemberei szoros együttműködéssel, közös programkínálattal és marketinggel fogtak össze a D4 név alatt

Fotó: Turizmus.com

A szakmai nap reggelivel kezdődött a helyi szolgáltatók jóvoltából, majd Galambos Péter, Európa-bajnok és Világkupa-győztes váci evezős köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a D4 városai különösen közel állnak a szívéhez, hiszen evezősként a Dunakanyar városait összekötő Dunán éli mindennapjait, nem mellesleg pedig Vácott született.

A házigazdák részéről Sári Zsolt, a Skanzen igazgatóhelyettese tartott prezentációt a szabadtéri múzeumról, a “Dunakanyar ékkövéről.” A 60 hektáros Skanzen 8 tájegységet mutat be több mint 320 épülettel jelenleg. 2022. március 15-én nyitják meg a legújabb attrakciójukat egy határon átnyúló kezdeményezéssel: Erdélyből emelnek át egy várost és egy falut bemutató részt, és az új tájegységgel együtt a szabadtéri múzeum egész éves nyitva tartásra állna át, a megszokott tavasztól őszig tartó szezon helyett. A 148 új építmény között lesz kávéház, kocsma, nyomda, patika, valamint megjelenik egy falusi unitárius templom, iskola és kultúrház is.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy az együttműködés egyik legfontosabb része, hogy megkeressék a szinergiákat, és azokat a pontokat, amelyeket az előnyükké tudnak kovácsolni és elérni, hogy ne csak a külföldi és belföldi turisták, de a D4 városlakói is jól érezzék magukat, találjanak nekik való programokat – és át tudják adni, miért is szeretnek ezekben a városokban lakni. Szentendre esetében például fontos lenne hangsúlyozni, hogyan vált azzá ami, a különböző népek, vallások keveredésével, együttélésével.

Ezután az együttműködés egyik életre hívója, a Szentendre TDM vezetője, Lőrincz Ágnes vette át a szót. Bemutatta, mennyire sokrétű a TDM-szervezet munkája, hogyan működnek együtt a Tourinform-irodával, amely front office-ként szolgál a vendégek felé, miközben ők a back office feladatokat látják el, a városmarketinggel, programokkal foglalkoznak. Az utóbbi időben igyekeznek a város életébe jobban belefolyni, megismerni, kapcsolatot építeni a turisztikai szolgáltatókkal és vállalkozókkal. Fő céljuk, hogy a helyiek még jobban megismerjék a várost, minél több programmal próbálják rávenni őket, hogy részt vegyenek Szentendre életében.

szentendre

Lőrincz Ágnes, a szentendrei TDM vezetője bemutatta a szervezet sokrétű munkáját

Fotó: turizmus.com

Ezután Kovács Balázs, Bécsben elő turisztika szakértő (GD Consulting) tartott inspirációs előadást. Megemlítette hogy nemrégiben Ferenc pápa Budapestet Európa szívének nevezte. Ezt az analógiát továbbgondolva, a Duna ennek a szívnek a koszorúere, mely a D4 városokat is összeköti, de utat biztosít a magyar és az osztrák főváros felé is. Ennek kapcsán szóba került a Twin City Liner bővítése, mely a jövőben összekötné a Dunakanyart Béccsel. Beszélt az újturizmusról és a turizmus mestertervről is, amely Ausztria új turisztikai stratégiájának alapja: egy “szentháromság” a városokban élők, a látogatók és szolgáltatók között, amelyben mindhárom fél jól jár az együttműködéssel. Dicsérte a D4 városok közötti összefogást is, hogy nem egymástól függetlenül próbálnak nagyot ugrani, hanem együtt, közösen dolgoznak a Dunakanyarért.

Kovács Balázs után Puczkó László (Xellum Kft.) mutatta be Szentendre új, átfogó turizmusstratégiáját. Ebben 183 feladatot gyűjtöttek össze, amellyel jobbá tehetik a város turisztikai szolgáltatásait, s majd az önkormányzat dönti el, hogy ezek közül mely feladatokat valósítja meg és milyen sorrendben. Prezentációjában bemutatta a felmerülő problémákat is a turisztikai fejlesztések kapcsán.

szentendre

Puczkó László Szentendre turizmusstratégiáját mutatta be

Fotó: turizmus.com

A délelőtt záró előadását Molnár Anita, a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmus Szakmai Igazgatóságának programigazgatója tartotta. Beszélt a Turizmus 2.0 Stratégiáról, mely a korábban elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 frissített és naprakész verziója. A Turizmus 2.0 több ponton még hangsúlyosabbá teszi a megfogalmazott célokat, így például a korábbi kínálat- és termékalapú megközelítést kiegészíti egy erős keresletalapú szemléletmóddal. Elhangzott, hogy a Dunakanyar városai a Budapest környéke turisztikai térségbe tartoznak. A térség elsődleges küldetése: "Budapest plusz egy nap", tehát a Budapestre érkező turisták tartózkodási idejének növelése a cél.

Molnár Anita bemutatta az ágazatirányítás új szintjét, amelyben az MTÜ alatt és a Tourinform irodák fölött egy állami finanszírozású, desztinációs menedzsment szint is megjelenik, a DMSZ-ek. A DMSZ -ek munkáját támogatják majd a Régiós Turisztikai Tanácsok (ebbe tartoznak szakmai szervezetek képviselői, a helyi és térségi TDM-ek, turisztikailag releváns önkormányzatok, a térségben meghatározó turisztikai szolgáltatók stb). Egyelőre három helyen valósul  meg ez a modell: a Balaton turisztikai térségben, a Debrecen és térsége desztinációban, illetve a Budapest környéke turisztikai térségben. Az utóbbi esetben a DMSZ esztergomi székhellyel kezdi meg működését várhatóan még ebben az évben.

szentendre

A nap végén a D4 városainak turisztikai szervezetei is bemutatkoztak

Fotó: Turizmus,com

A program folytatásában a D4-re fókuszált a szakmai nap. Bódis Gábor, a Hungary Next ország-márka-műhely vezetője megosztotta a Dunakanyarba tervezett csomagajánlatok struktúráját és a pályázatuk elkészítésének hátterébe is bepillantást adott. A D4 városai 1-2-3-4 napos csomagokkal készülnek, különböző igényekre szabva és két virtuális lehetőség is elérhető lesz. Az ajánlatok különlegessége, hogy bármikor be lehet csatlakozni majd és korábban is el lehet jönni, mindenki az egyedi igényei szerint alakíthatja ezeket. A csomagajánlatok egyéni weboldalon lesznek elérhetőek különböző keresési, szűrési lehetőségekkel.

Végül a négy részt vevő turisztikai szervezet is bemutatkozott, előnyeiket, hátrányaikat bemutatva, és azt is, hogy utóbbiakból hogyan tudnának előnyt kovácsolni. A program kötetlen beszélgetéssel zárult a résztvevőkkel.