Twin City Liner: először Budapesten a bécsi gyorskatamarán

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. november 23. 19:29

Magas rangú delegációval és 160 fizető utassal a fedélzetén először úszott le Bécsből Budapestig az új gyorskatamarán pénteken. A sikeres próbaút után jövőre legalább három hasonló utat szerveznek.

A Twin City Liner 14 éve közlekedik Bécs és Pozsony között, az oda-vissza utat szezontól függően naponta akár háromszor is megtéve. Korábban két kisebb hajó szolgáltat ki az útvonalat, 2019 tavaszától azonban ezeket kiváltotta egy új, 250 férőhelyes gyorskatamarán, amelyért 7,5 millió eurót fizetett a tulajdonos Twin City Liner, a Central Danube, a Wien Holdig és a Raiffeisenlandesbank Niderösterreich-Wien közös vállalata.

Pénteken, hatórányi utazás után, ez a modern hajó érkezett meg Budapestre, fedélzetén nagykövetekkel, bécsi városvezetőkkel és 160 fizetős utassal.

A bécsi gyorskatamarán a Belgrád rakpartnál horgonyzott le

Fotó:  Kelety Éva

A 4400 lóerős járművet négy jetmotor hajtja, a legkorszerűbb navigációs rendszerrel és számos kényelmi elemmel szerelték fel. A gyorskatamarán akár 70 km/órás sebességre is képes, fedélzetén büfé, ingyenes wifi, mobiltöltő-állomások és 12 rögzített kerékpárállvány is van. Az utasok két komfortosztály közül választhatnak. Kipróbáltuk: még a standard osztály bőrülései is nagyon kényelmesek, a karfájukban kihajtható asztalka lapul; a felső fedélzeten kialakított első osztály prémium kategóriás üléseihez pedig rögzített asztalok tartoznak.

A Twin City Liner 250 utast tud komfortos körülmények között szállítani

Fotó: turizmus.com

Az első útra meghirdetett 160 férőhelyet rekordidő alatt sikerült értékesíteni, ami nagyon biztató a termék jövőjére nézve – hallottuk Gerd Krämertől, az üzemeltető Central Danube ügyvezető igazgatójától a hajó budapesti fogadására rendezett péntek esti szakmai bemutatón. A 345 eurós ár tartalmazza az oda-vissza utat, a fedélzeti meleg étkezést, két éjszaka szállást négycsillagos szállodában (Hotel Mercure Castle Hill) reggelivel és egy budapesti városnézést. Továbbá a csomag mellé kedvezményes áron kínálták az utasoknak a Budapest Cardot.

A szolgáltatások közé tartozik a kerékpárok biztonságos szállítása – a képen a hajó végében látható 12 állványon

Fotó: turizmus.com

Jövőre még három hasonló utat szerveznek Budapestre, de felmerült egy szilveszteri járat lehetősége is. A turizmus.com-nak arra a kérdésére, hogy a sikeres indulás után miért ilyen kevés számú úttal terveznek, Krämer elmondta, a társaságnak jelenleg csak ez az egy hajója van, amely napi szinten ingázik Bécs és Pozsony között. De gondolkodnak egy újabb katamarán fejlesztésén, amellyel céljuk, hogy négy óra közelébe csökkentsék a Bécs–Budapest menetidőt.

A Twin City Liner első budapesti útjának jelentőségét mutatja, hogy a hajóval a magyar fővárosba érkezett Peter Hanke, Bécs város gazdasági és nemzetközi tanácsnoka, aki Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozott. A Wien Tourismus (a bécsi turisztikai hivatal) elnöki posztját is betöltő politikus többek között arról beszélt, hogy Bécs és Budapest Európa legszebb városai közé tartoznak, és mi sem kézenfekvőbb, mint a kettejüket összekötő folyóban rejlő potenciált kihasználni, ami egyúttal arra is lehetőséget ad, hogy a Dunát másképp pozicionálhassák.

Peter Hanke, Bécs város gazdasági és nemzetközi tanácsnoka is a katamaránon utazott

Fotó: Kelety Éva

Rajta kívül a szakmai bemutatón köszöntőt mondott Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria budapesti nagykövete, Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete, Kurt Gollowitzer, a Wien Holding ügyvezetője és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője. Elhangzott, hogy a Duna a legrégebbi közlekedési út a magyar és az osztrák főváros között, és bár nem ez a leggyorsabb összeköttetés, de bizonyosan a legszebb, hiszen útközben a vízről jó néhány látnivaló akad. Többen kiemelték a Budapestre érkezés különleges pillanatait, méltatva a város egyedülálló látványát. Az eseményt moderáló Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakértő egyenesen úgy fogalmazott, hogy "hajóról nézve Budapest szebb, mint Bécs".

Az utaztatók részéről Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kurátora, a MUISZ általános alelnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a történelmileg és kulturálisan is sok szálon kötődő Bécs és Budapest közötti hajóútban sokkal több lehetőség van: ezzel az Európán kívüli, nagyobb költési hajlandóságú, prémium turisták is megszólíthatóak, érkezzenek akár az osztrák, akár a magyar fővárosba.

A felső fedélzeten alakították ki az első osztályt, ahol rögzített asztalok mellett lehet utazni

Fotó: turizmus.com

Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezetője szintén üdvözölte, hogy – a szállodahajók mellett – több év szünet után ismét van turistajárat Bécs és Budapest között. Hozzátette: a Maharthoz 2020 végén, illetve 2021-ben érkező négy új szárnyashajóval Budapest irányából is újra megteremtődik a vízi összeköttetés.

A tájékoztató után a meghívott vendégek, a magyar turisztikai szakma és a sajtó képviselői egy esti budapesti sétahajózáson személyesen is megtapasztalhatták a katamaránon való utazás élményét.

A beutaztató irodákat is meghívták a hajó fogadására szervezett esti rendezvényre

Fotó: turizmus.com

A Twin City Liner vasárnap délelőtt indul vissza utasaival Bécsbe, addig a Belgrád rakparti nemzetközi kikötőben horgonyoz.