Egyedit kell nyújtani egy fesztiválon!

Forrás: turizmus.com

 2017. március 23. 18:42

A fesztiválok esetében a nívós program és szolgáltatások ma már önmagukban nem elegendőek, az éles versenyben az tud kiemelkedni, aki valami egyedit képes nyújtani látványban, hangulatban, helyszínben – emelte ki a Századvég konferencián Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója.

Míg az elmúlt 15 évben a szervezőknek kellett promóciós anyagaikban megjelentetni vizuálisan is a fesztiválok hangulatát, ma már a résztvevők boldogan osztják meg képeiket a közösségi média segítségével a nagyvilággal, ezért (sem) mindegy, mit látnak a fotókon barátaik, így a látványvilág alaposan felértékelődött – hozta fel példaként. Ám további innovációk is szükségesek, így például a Sziget vezette be először a készpénzmentes fizetést, amelyet ma már világszerte alkalmaznak a nagyrendezvények.

Már a hazai fesztiválpiacon is túlkínálat tapasztalható, és akkor még nem beszéltünk a külföldi vetélytársakról, miközben Gerendai Károlyt is sorra keresik meg újabb és újabb ötletekkel. Ám a nagy, mainstream igények ma már gyakorlatilag ki vannak elégítve, ezért meg kell vizsgálni olyan rész-szegmenseket, amelyeknek itthon nem feltétlenül adott a megfelelő nagyságú piaca, ám külföldiek bevonzásával már nyereségessé tehető a köréjük kötődő rendezvény. Ilyen lehetne például egy kortárs operafesztivál, ám ezt pusztán piaci alapon nem lehet elindítani, ezért az első lépcsőfokok megugrásához elengedhetetlen az állami segítség.

Gerendai Károly

Fotó: Dombóvári Judit

A szakember ugyanakkor elmondta: nagyon hiányzik a nagy befogadóképességű konferenciaközpont, és sajnálja, hogy az olimpia rendezésének még az esélyét sem adtuk meg magunknak, holott annak számos aspektusából profitálhatott volna az ország. De szerencsére egyéb világversenyek viszont jönnek Magyarországra, és magukkal hozzák a saját vendégkörüket, hiszen sportolók, szervezők, bírók, családtagok és szurkolók nagy számban érkeznek hozzánk. És az ide érkező turistáknak nem csak annyit kell nyújtani, amit elvárnak, hanem annál többet, hiszen épp az ilyen benyomásokat fogják megosztani barátaikkal, kedvet csinálva számukra az utazáshoz – mutatott rá.

A konferencián szó esett a kormány további áfacsökkentési szándékáról, a turisztikai szektor bérkilátásairól, valamint Tokaj-Hegyalja fejlesztési terveiről is.