Éjszakai vonatozás az Adriára – elkísértük Splitbe az első járatot

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. június 03. 10:34

Május 28-án elindította éjszakai járatait a Prága–Brünn–Pozsony–Budapest–Zágráb–Fiume/Split vonalon a legnagyobb közép-európai magánvasút-társaság, a Regiojet. A fedélzetén utazott kollégánk is.

Az első kérdés, ami bárkiben felmerül egy egész éjszakás vonatút kapcsán, hogy lehet kibírni a 13-14 órát a járat fedélzetén. A menetidő valóban a kétszerese az autós utazás hosszának, ugyanakkor számos előnye is van.

Hegyek-völgyek között kanyarog...

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a 15-16 vagonból álló, kifejezetten hosszú szerelvényen a – korábban a Deutsche Bahn által használt – kényelmes, felújított kocsik többsége fekvőhelyes, így az éjszaka jó részét alvással is tölthetjük. A hálókocsikban tiszta ágynemű és áramvételi lehetőség is várja az utasokat.

Mivel a határátlépés hajnali három óra körül történik, így egy korai ébresztőre azért fel kell készülni. Az úti okmányok mellett a védettségi igazolványt és az oltási bizonyítványt is elkérik a határőrök.

Kiváló a fedélzeti kiszolgálás

Fotó: Regiojet

Aki viszont nemcsak aludni akar, az ehet, ihat, beszélgethet is a fedélzeten, mivel az utaskísérők folyamatosan az utasok rendelkezésére állnak. A kínálat gazdag, a croissant és a minőségi szendvicsek mellett meleg készételek – például gombás sertéshús, édes-savanyú csirke, kuszkusz – és finom sütemények is rendelhetők versenyképes árakon.

Egy italt egy euróért, egy szelet kiadós sajt-, csoki- vagy máktortát csupán 40 centért adnak a fedélzeten. Az ülőkocsik üléseibe épített monitorokon szórakoztató programokat kínálnak. A kocsik légkondicionáltak, a stabil és ingyenes wifi minden kocsiban elérhető.

Az pedig külön büszkeséggel tölthet el minden utast, hogy az Európai Unió területén jelenleg ez a leghosszabb vasúti járat, amely 1559 kilométeres távot tesz meg egy irányba összesen 20 órás útja során.

A sárgálló zanótmező mögött feltűnik az Adria

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A járat sikere egyébként borítékolható, mivel a társaság tavaly nyáron már üzemeltetett járatokat az útvonalon, amely akkor az egész szezonban végig közlekedett. Egy évvel ezelőtt azonban csak Csornán tudtak felszállni magyar utasok a vonatra, mivel az akkor nem Budapesten, hanem Szlovénián keresztül jutott el a horvát Adriára.

 

Nem csak Split és Rijeka

A vonattal a horvát tengerpart jóformán összes fontosabb üdülőhelyét elérhetjük, mivel Ogulinban kettéválik a szerelvény, és az egyik fele az Isztria és Fiume (Rijeka) felé, míg a másik része Dalmácia és Split felé veszi az irányt. Splitbe kifejezetten előnyös vonattal érkezni, ugyanis a városi dugókra fittyet hányva a vonat a városközpontba, az autóbuszállomás és a kompkikötő szomszédságába érkezik, ahonnan a környező szigetekre induló hajójáratokat is könnyen elérhetjük.

Splitből kompra vagy vitorlásra is szállhatunk

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A Regiojet azokról is gondoskodik, akiknek a tengerparton nem a két végállomás az úti céljuk. Ők – amennyiben előre megvásárolják a kiegészítő jegyet – a társaság partnerei által üzemeltetett buszokkal utazhatnak tovább.

A Fiuméből induló buszokkal az Isztria-félsziget és a Kvarner-öböl üdülőhelyei érhetők el, Splitből pedig a közép- és dél-dalmáciai települések mellett a boszniai Neumba, sőt a montenegrói Herceg Noviba is továbbutazhatunk. Aki Zárában (Zadar), Sibenikben, Trogirban vagy a Pag szigeten foglalt szállást, annak egy Split előtti megállóhelyről, Gracacból induló buszra kell csak felszállnia.

A vonatok hasonló menetrenddel közlekednek, mint tavaly – délután öt óra körüli indulással Prágából, aztán esti indulásokkal Brünnből és Pozsonyból és éjfél előtt Budapestről. Az érkezés Zágrábba és Fiumébe másnap reggel, Splitbe pedig kora délután történik.

A vonatot üzemeltető Regiojet tulajdonosa, Radim Jancura, a cég kommunikációs vezetője, Aleš Ondrůj, Ivana Herceg, a Horvát Turisztikai Közösségi magyarországi képviseletének igazgatója, valamint Szigeti András, a Continental Railway Solution ügyvezetője

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A vonatok hazafelé délután indulnak Splitből, az este folyamán Fiuméből és Zágrábból, és másnap reggel érkeznek Budapestre. Június és szeptember folyamán a vonatok heti három alkalommal közlekednek prágai és budapesti indulásokkal, Prágából és Budapestről pénteki, vasárnapi és keddi indulásokkal, illetve Horvátországból szombaton, hétfőn és szerdán. Júliusban és augusztusban a vonatok mindkét irányban naponta fognak közlekedni.

Tengerparti élményeinkről néhány nap múlva olvashatnak.

Horvátországba szerdától már egy oltással is beutazhatunk, a legfrissebb beutazási szabályokról itt írtunk.

Köszönjük a meghívást a Regiojetnek, a járatok magyarországi üzemeltető partnerének, a Continental Railway Solutionnek valamint a Horvát Idegenforgalmi Közösségnek.