EKF 2024: Felső-Ausztria felkészült a kulturális „szuperévre”

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2023. október 10. 16:08

2024. január 20-án Bad Ischl-ben nagyszabású megnyitóval veszi majd kezdetét az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, amelyet az egykori császárváros Salzkammergut-régió önkéntesen csatlakozott településeivel közösen rendez majd meg.

Az előkészületek a végső fázishoz értek. Elisabeth Schweeger a Salzkammergut2024 (SKGT24) programiroda művészeti vezetőjének ismertetése szerint a programév során 190 rendezvényt kínálnak az érdeklődőknek. Bad Ischl városa Veszprémhez hasonlóan régiós összefogásban készítette elő az EKF-projektjét.

Míg Veszprém 116 Balaton környéki településsel fogott össze a Veszprém-Balaton2023 évad megvalósítása érdekében, addig Bad Ischl 23 salzkammerguti településsel közösen készített regionális programot.

A programismertető tájékoztatón bejelentették: 190 központilag koordinált rendezvényen kívül körülbelül 100 további egyéb kapcsolódó projektje is lesz a Salzkamergut2024 EKF-évadnak. Felső-Ausztriában és Stájerországban mindösszesen 23 salzkammerguti település vesz részt a kulturális főváros programban, amelynek fókuszában az egykori császári nyári rezidenciának és a Lehár Ferenc villájának egyaránt otthont adó Bad Ischl városa áll.

Bad Ischlben a Lehár-színház homlokzatán már a jövő évi EKF-programévet hirdető plakát

Fotó: GD Consulting / Kovács Balázs

 

A program négy részre és tematikára tagolódik: az emlékezés kultúrája (hatalom és hagyomány), a kultúra mai megjelenésének kérdése (Culture in the Flow), az újturizmus világa (Sharing Salzkammergut), valamint a jövő életmódját meghatározó kérdések megvitatása (Globallocal) áll.

A városi élet terjeszkedése és a kiüresedése, a túlturizmus jelensége, az elvándorlás és az éghajlatváltozás mind-mind olyan témák, amelyek a programkínálat tematikájában konzekvensen és következetesen végigfutnak.

A jövő januári hivatalos megnyitó ünnepség megálmodója Hubert von Goisern - aki már a Linz09 EKF-program megalkotásában is rész vállalt -, ezúttal egy kórusprojektet indít. Oscar Straus „Egy nő, aki tudja, mit akar" című operettje lesz a megnyitóünnepség másik highlight eseménye.

Terveznek egy színházi fesztivált is, amelyen Európa-szerte számos színház mutatkozik be. A New Salz - fesztivál az elektronikus és alternatív zenének biztosít platformot, míg a Holy Hydra Next Generation You! a regionális klubkultúrát hozza színpadra. A Fete de la Musique célja, hogy jövő nyáron élőzenével töltse meg a nyilvános tereket. Az évad során Linzi Bruckner Orchestra kétszer is fellép majd „Bruckner sója" című nagyszabású koncertjével egy sóbánya belsejében.

Veszprémhez hasonlóan jövőre Bad Ischl is régiós összefogásban valósítja meg az Európa Kulturális Fővárosa projektjét

Fotó: GD Consulting / Kovács Balázs

 

A kulturális évad egyik kirakateseménye a linzi Lentos múzeum „Képek utazása" című kiállítása lesz, amely a nácik műkincslopásának témájával foglalkozik. A fő kiállítás Linzben lesz látható, de lesznek regionális kapcsolódó társkiállítások is pl. Bad Aussee-ban is, ahol Wolfgang Gurlitt műkereskedő életét mutatják be a Kammerhof Múzeumban.

Lauffen településen „A dolgok élete. Ellopták, elrabolták, megmentették" címmel nyílik meg a hasonló tematikát feldolgozó tárlat. Ennek előzménye, hogy a nácik által a „Különleges Linz Művelet" fedőnevű akció keretében ellopott műtárgyakat rejtették el a környék sóbányáiban, másrészt olyan neves osztrák múzeumok, mint az Albertina és bécsi Szépművészeti Múzeum is a Ferenc József sóbányában helyezték egykor biztonságba a műalkotásaikat.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2024-ben a kultúra szuperévére készülnek Felső-Ausztriában. Az EKF projekt mellett Anton Bruckner felső-ausztriai zeneszerző munkássága is fókuszban kerül jövőre, amikor a modern zenei világ előfutáraként tisztelt zeneszerző kétszáz évvel ezelőtti születéséről és életművéről bőséges programmal emlékeznek meg. Az idei őszi linzi Bruckner Fesztivál már e kerek évforduló, a felkészülés és „áttörés" jegyében zajlik. A kulturális szuperév egyfajta hídfőállásaként és turisztikai kapujaként fungál majd Linz városa, amely már jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a programévek hatásainak hosszú távú hasznosítása terén. Linz egykori iparvárosként a 2009-es Európa Kulturális Fővárosa címet remekül felhasználva vált meghatározó kulturális pólussá Bécs és Salzburg között.

A szuperév beharangozójaként mutatta be Felső-Ausztria turisztikai hivatala, az Oberösterreich Tourismus frissen elkészült kampányfilmjét, amely a kultúra összetartó erejére helyezi a hangsúlyt. A reklámfilm hasonlóan új és fordulatos narratívákkal operál, mint a Linz Tourismus újhullámos promóciós eszközei.

Magyar vonatkozás, hogy a „kulturális szuperév" a SKGT24 és a Bruckner évforduló mellett megemlékezik St. Wolfgang tevékenységéről, aki a feljegyzések szerint 1100 éve született a nevét viselő salzkammerguti településen. St. Wolfgang Gizella királyné nevelője is volt, s életében térítőként az akkori Magyarországon is megfordult. Mivel az idei EKF-címet viselő Veszprém a királynék városa is, amely sokat köszönhet Gizella bajor hercegnőnek, így az idei és a jövő évi Európa Kulturális Fővárosok narratívája személyén keresztül is összeér.