Elkészült a 12 milliárdos fejlesztés a makói Hagymatikumban – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. március 11. 06:19

Március 24-én adják át a makói Hagymatikum 12 milliárd forintos fejlesztését, többek között erről és a város turisztikai terveiről, lehetőségeiről beszélt Barna Gábor, a város innovációs- és városfejlesztési irodavezetője a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

Ha Makó, akkor hagyma, ha hagyma, akkor Hagymatikum – a város Makovecz Imre tervei alapján épült ikonikus fürdője hatalmas szintlépés előtt áll, elkészült, és március 24-én a vendégek is birtokba vehetik a 12 milliárdos fejlesztés keretében kibővült és megszépült létesítményt.

Mint Barna Gábor elmondta, egyebek mellett megújult három vízicsúszda, nyári öltözőket, medencebárt létesítettek, és egy sor olyan bővítést tartalmazott a projekt, amelyek a vendégek kényelmét és szórakoztatását célozzák.

Mindezt ráadásul úgy hajtották végre, hogy a fürdő közben folyamatosan üzemelt. A fejlesztés elkészült, már a próbaüzem zajlik és a nyitóünnepségre koncentrálnak – mondta el a podcastban Barna Gábor.

Néhány hét múlva birtokukba vehetik a vendégek a kibővült és megújult Makói Hagymatikum Fürdőt

Fotó: Facebook / Farkas Éva Erzsébet polgármester

Bár Makó idegenforgalma a fürdőre épül, a város nemcsak erről szól. Kiemelkedő az épített, kulturális és szellemi öröksége is, amelyet jó és büszke gazdaként gondoz és mutat be a város az ide látogatóknak. A városban 12 Makovecz-épület található, számos kiemelkedő személyiség élt vagy járt a városban, mint például József Attila, aki meghatározó éveket töltött itt.

Erről emlékezik meg az interaktív múzeum és skanzen. Városszerte emléktáblák sora jelzi, ki mindenki fordult meg az alföldi kisvárosban, ezek felfedezésére érdemes akár külön sétákat is tenni, és közben élvezni a zöld és virágos utcák békés hangulatát. A hagyma örök téma a városban, múzeum és fesztivál is gondoskodik róla, hogy ezt az örökséget méltóképpen be is mutathassák.

A város szerencsés csodálatos fekvése miatt is, melyet a jövőben szeretnének még inkább a turizmus szolgálatában állítani.

A város az aktív turizmus fejlesztését tervezi a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a vármegyei önkormányzattal közösen. A cél az, hogy a meglévő kerékpárút-hálózattal összeköttetésben a turisták kerékpáron közelíthessék meg a Maros-partot, illetve egy meglévő épület átalakításával ökoturisztikai látogatóközpont is létesüljön a Maros élővilágának és a marosi gyógyiszapnak a bemutatására. Az aktív turisztikai kínálat már jelenleg is sokrétű, a Makói Kalandpark és a lombkorona sétány jelenleg is rengeteg érdeklődőt vonz.

A város és környéke jelentős turisztikai potenciállal rendelkezik, amit szerencsére már sokan ismernek. Barna Gábor tájékoztatása szerint 2023-ban csupán 1 százalékkal maradt el a vendégéjszakák száma a csúcsszámoktól. Az idei évben ismét izgalmas programok csábítják majd a városba a látogatókat, a főszezonban szinte minden hétvégére jut majd valamilyen fesztivál.

Az Érczfalvi András által készített teljes beszélgetés itt hallgatható meg: