Több mint 41 ezer látogatót fogadott tavaly az Év Emlékhelye-díj nyertese

Forrás: MTI

 2024. május 11. 16:05

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte el a Nemzeti Örökség Intézete által alapított, az Év Emlékhelye-díjat, amelyet az Emlékhelyek napjának nyitórendezvényén szombaton Kiskőrösön adták át.

Az idei díjra összesen tizenegy – négy nemzeti és hét történelmi – emlékhely pályázott, a szinte egyformán kiváló pályázatok mögött egytől egyig értékes, nemzeti örökségünket kiválóan szolgáló tevékenység áll, hangzott el a díjátadón.

Az Év Emlékhelye-díjat ezúttal is, mint minden évben az az emlékhely kapja, amely az utóbbi években az emlékhelyet és a hozzá fűződő nemzeti kulturális értékeket újszerű módon, akár mások számára is alkalmazhatóan mutatja be, illetve olyan programsorozatot szervez, amely az emlékhelyet a fiatalok körében is népszerűsíti, valamint másokkal összefogva, közös szervezésben valósítja meg azokat.

A bírálat során áttekintették valamennyi emlékhely egész éves programját, különös tekintettel az Emlékhelyek napjának megünneplésére.

A nyertes pályázónak, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumnak a Petőfi-emlékévben ötvennél több rendezvénye valósult meg, miközben több mint 41 ezer látogatót fogadott az intézmény.

Díjátadó Kiskőrösön, balról jobbra: Domonyi László polgármester, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Filus Erika, az emlékház igazgatója

Fotó: Facebook

Új állandó kiállításokat hoztak létre és számos innovatív fejlesztést valósítottak meg, kiadványokat készítettek, amelyek révén „minden korosztály játékosan, illetve szórakozva tud művelődni, tanulni és örökérvényű élményeket szerezni”.

Az emlékmúzeumban az elmúlt évben közel 600 látogatócsoportot, illetve több mint 500 diákcsoportot fogadtak, továbbá 153 múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak. A látogatóközpontban pedig 13 ezernél is többen élhették át János vitéz történetét.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója felidézte, hogy az Emlékhelyek napja rendezvénysorozatot kilenc éve szervezik meg, az Év Emlékhelye-díjat pedig öt éve alapították azzal a céllal, hogy a legaktívabb, az emlékhely státuszukat leginkább kiaknázó emlékhelyeket elismerje.

A kiskőrösi pályázat egyik legnagyobb erőssége az volt, hogy „nemcsak egyszeri impulzusként használta fel a Petőfi-bicentenáriumot, és nemcsak a megépült új terek és infrastruktúra által került az ország homlokterébe, hanem ezt a folyamatot ugyanazzal a lendülettel folytatják tovább, és nem csak helyben”; kapcsolódnak más emlékhelyekhez is, országszerte számos programon vesznek részt.

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte el az Év Emlékhelye-díjat

Fotó: Facebook

Zsigmond Attila, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese kiemelte: az ajánlásuk alapján a magyar kormány által adományozott, történelmi emlékhely címet mára hatvan, a nemzeti történelmünk kiemelkedő alakjai és meghatározó eseményei szempontjából kiemelkedő jelentőségű hazai helyszín viselheti büszkén.

Kiskőrösön 2022 októberében avatták fel a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum történelmi emlékhellyé nyilvánítását jelző sztélét.

Az intézmény híven és eredményesen őrzi és ápolja a „hagyománnyá magasztosult múltat”, kutatja és gyűjti tárgyi emlékeit, irodalmi kincseit, mindent, ami a Petőfi-kultuszhoz szervesen kapcsolódhat.