Esztergom több, mint félnapos úti cél

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. április 29. 19:19

Április közepén a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) szakmai kirándulást szervezett Esztergomba, ahol az érdeklődő szakemberek jobban megismerhették Magyarország első városának turisztikai kínálatát. A tanulmányúton kollégánk is részt vett.

Esztergomba érkezve az 1,5 milliárd forintos forrásból megújuló Városházán kezdtük a programot, ahol Hernádi Ádám polgármester fogadta a csoportot. Beszámolt a közel 300 éves épület felújításának szakaszairól és tervezett befejezéséről. Megosztotta a túra résztvevőivel, hogy az épület fejlesztése turisztikai beruházás, hiszen a jövőben egyedülálló programot szeretnének megvalósítani, amelynek keretében a látogatók többnyelvű idegenvezetést kaphatnak, meglátogathatják a dísztermet és egyedi “városi fogadásban” is részesülhetnek.

 

Folyamatos fejlesztések, növekvő vendégéjszakaszám

A polgármester beszélt az esztergomi turizmusról és a tavalyi, illetve idei első negyedév számairól is. Megtudtuk, hogy tavaly rekordnak számító, 256 ezer vendégéjszakát regisztráltak a városban, idén pedig még többet terveznek, szeretnék a 300-350 ezer vendégéjszakát elérni.

Az első negyedév alapján bizakodóan tekintenek az évre: összesítve közel 12 százalékos növekedést tapasztaltak a tavalyi év hasonló időszakához képest, ami számszerűsítve összesen 26 500 vendéget jelent a tavalyi 24 600 után. Megtudtuk azt is, hogy a legnagyobb külföldi küldőpiacaik Szlovákia, Csehország és Németország.

Hernádi Ádám beszélt arról is, hogy a fejlesztésekkel egyértelműen az a céljuk, hogy Esztergomot félnapos helyett egy, vagy akár többnapos desztinációként prezentálhassák, és több turista érkezzen a városba. Emellett azonban szeretnének egyensúlyt teremteni a vendégek és a lakosok száma között, hogy ne a túlturizmus határozza meg a város képét, és az élhető maradjon a helyiek számára is.

Emellett a polgármester fontosnak tartja, hogy az infrastruktúra is elbírja a látogatók számát, így a szálláshelyeket és a tömegközlekedési lehetőségeket is folyamatosan fejlesztik. Egészen különleges például a határon átnyúló közösségi bringahálózat, amelynek segítségével Párkányba is át lehet gurulni két keréken, ráadásul a biciklik 30 százaléka elektromos, így környezetvédelmi szempontból is előnyös közlekedési formának minősülnek.

esztergom_programok

Az esztergomi bazilika is megújult az elmúlt évek során

Fotó: Visit Esztergom

A bazilikán kívül tartalmas programlehetőség például Babits vendégházának megtekintése és a Palatinus-tó környékének felfedezése – ide a megvalósult turisztikai beruházásoknak köszönhetően már biciklivel is el lehet jutni. Az idei programok közül kiemelkedik az MCC fesztivál, a Múzeumok Éjszakája és a Lampionos Hajós Felvonulás. Ezekről egy korábbi cikkünkben mi is részletesen beszámoltunk.

Megtudhattuk azt is, hogy a Városháza felújítása a tervek szerint 2025 nyarára fejeződik be teljesen, de az állványokat még idén szeretnék a főtér felőli oldalról eltávolítani. Az árkádok alatti üzleteket újra élettel töltenék meg, többek között ötvösbemutató és gitárbolt is várná a turistákat.

A tér egyik nagy újdonsága a közösségi zene lesz majd: a vállalkozó szellemű látogatók gitárt, mikrofont ragadhatnak, és zenélhetnek a Városháza előtti téren.

Úton a Tourinform iroda felé megcsodálhattuk a Széchenyi teret, és megtudtuk, hogy hamarosan a Hild palota is megújul.

 

Gasztronómiai és aktív turisztikai programok a Visit Esztergomtól

A teljesen új Tourinform irodába érkeztünk, ahol a Visit Esztergom munkatársai bemutatták a város legújabb turisztikai kínálatát, fejlesztéseit, elsősorban a csoportos látogatókra fókuszáltan. Külön kitértek a gasztronómiai és aktív turisztikai programlehetőségek bemutatására is.

A gasztronómia terén a Prímás Pince és a Szent Adalbert Központ mellett kiemelték a 42 Éttermet, amely az előző Michelin Guide-ban csillagot kapott. Az élményprogramok közül az MNM Vármúzeum múltidéző tárlatvezetéseit, az Élő történelem-előadásokat, a szabadulószobát (ahol a várból kell kijutni) és az Aquaszigetet emelték ki, de megtudtuk, hogy a Grand Hotel mélygarázsában e-gokart is található.

Aktív programok többek között a bakancsos túrák – több közül is választhatnak az érdeklődők: az erdőt, illetve a vaskaput érintő túra és városi séta is elérhető. Ajánlották még a kajak-kenu és a dunai SUP programokat, de a Kerektavi Látogatóközpont és a Haluska étterem meglátogatását is. A kulturális programok közül a Vármúzeum, a Balassi Múzeum, a Bibliotheca vagy a Keresztény Múzeum megtekintése is ajánlható a csoportoknak.

 

Vezetett séta a város gasztroszívében

Ezután a tavaly májusban nyitott új piac felé vettük az irányt. A piac alapvetően keddtől szombatig (esetenként vasárnap) tart nyitva, ebből szerdán, pénteken és szombaton biztos a piachangulat, ilyenkor vezetett sétát is tartanak itt.

egom_csoportkep

A tanulmányút résztvevői a piacon

Fotó: MABEUSZ

Az új turisztikai terméket mi is kipróbálhattuk. Helyi termelőkkel, árusokkal találkozhattunk, akik saját történetükön keresztül mutatják be a magyar gasztronómia rejtett értékeit. Kóstolhattunk helyi lángost, valamint kecskesajtokat, végül pedig a Piac42 Bisztró könnyed ebédjét fogyasztottuk el Barna Ádám Michelin-csillagos séffel. A menü hideg epres paradicsom consommé, töltött káposzta és túrógombóc volt.

A piacozás után egy másik újdonságot is kiprobálhattunk, ráadásul elsőként: most debütált Esztergom Visit E-busza. A 20 percenként induló elektromos kisbuszokat a városban egyetlen jeggyel, hop-on hop-off jelleggel vehetik igénybe a turisták a hét megállóhely bármelyikén.

 

Páratlan könyvtári kincsek, élő történelem

Délután az esztergomi Bibliotheca felé vettük az irányt, amely hazánk egyik legnagyobb egyházi könyvtára. A rövid bejárás során megtekinthettük a könyvtár páratlan gyűjteményi kincseit, és idegenvezető közreműködésével megismerhettük a csoportos látogatók számára nyújtott egyedi programokat.

Utunkat a bazilikánál zártuk, ahol hirtelen visszarepültünk az időben: egy középkori ruhába öltözött úrnő fogadott minket, aki az Élő történelem programba adott kóstolót. Segítségével megismerhettük a korabeli Esztergom lakóit, hírességeit és életét. Megtudtuk, hogy a látogatóknak előadást és interaktív városi sétaprogramot kínál a város, akár angol nyelven is, ráadásul a turistacsoport származási országához illő tartalommal megtöltve, ami kicsit segít közelebb kerülni a magyar történelem kiemelkedő eseményeihez.

A bazilika gyors bejárása és a frissen felújított oltár megtekintése után az újonnan megnyitott, impozáns Panoráma Kávézóban zártuk a napot, ahol az egyedülálló kilátásban gyönyörködve a híres Prímás süteményeket kóstolhattuk meg. Itt megtudtuk többek között, hogy száz év után, idén húsvétkor újra megszólalt a bazilika híres harangjátéka, valamint azt is, hogy mi történt a kupola felújításakor eltávolított rézlemezekkel: ezekből, illetve a régi haranglábból sorszámozott ajándéktárgyakat készítettek, így a turisták akár haza is vihetnek egy darabot Esztergomból.

Köszönjük a meghívást a MABEUSZ-nak és a Visit Esztergomnak.