Ezen a nyáron Köln is focilázban ég

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. március 26. 14:33

Az idei év egyik legfontosabb eseménye Németországban a labdarúgó Európa-bajnokság. A mérkőzéseknek tíz német város ad otthont, köztük Köln, amely most Budapesten mutatkozott be.

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) és Köln város turisztikai hivatalának közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az egy hónapig tartó eseménysorozat 4%-kal növeli a vendégéjszakák számát Németországban.

Czeiszing Miklós, a DZT képviselet-vezetője elmondta, hogy a bajnokság június 14-én kezdődik és július 15-ig tart, az első mérkőzést Münchenben, a döntőt pedig Berlinben tartják. Kölnben öt meccset lehet megtekinteni, ezek közül az egyik lesz a Magyarország-Svájc mérkőzés június 15-én.

A DZT „90 percen túl" szlogennel népszerűsíti az eseménysorozatot, melynek legfőbb üzenete, hogy senki ne rohanjon rögtön haza a meccs után, hanem - ha már odautazott – nézze meg a várost és a környékét.

Czeiszing Miklós elmondta, hogy hosszabb tartózkodásra igyekeznek rábírni a mérkőzésekre érkező szurkolókat

Fotó: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara

Azt is hangsúlyozzák, hogy az is nyugodtan utazzon Németországba, akinek nincs jegye a mérkőzésekre, mivel jóformán az egész ország egy hatalmas szurkolói arénává alakul, ahol hatalmas kivetítőkön követhetők a meccsek, ételek, italok és koncertek kíséretében.

Johanna Kessler, a kölni idegenforgalmi hivatal munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az egymillió lakosú nagyváros könnyen megközelíthető, mivel három reptér is van a közelében egy órán belüli távolságra. Az utazókat 300 szálloda várja a városban. Évente 3,8 millió vendég érkezik Kölnbe, akik 6,5 millió éjszakát töltenek a szálláshelyeken. Köln jelképe a 800 éves katedrális, amelynek tornyába 533 lépcsőt megmászva juthatunk fel. A látnivalók közé tartozik még a világ legnagyobb Csokolédámúzeuma, a Sport és Olimpiai Múzeum, további az ingyenesen megtekinthető Michael Schumacher Private Collection – ahol a pilóta eredeti autói, versenyruhái és trófeái láthatók.

Ingyenes szurkolói zónákkal, olcsó kempinggel és számos látnivalóval várja Köln a városba érkező focirajongókat - mondta el Johanna Kessler

Fotó: Turizmus.com

Szóba került az is, hogy mit kínál a foci Eb-re Kölnbe érkező turisták számára a város. A mérkőzéseket a 43 ezer fős befogadóképességű Fc Köln stadionban rendezik meg, amely néhány perc alatt elérhető villamossal a városközpontból. Ezen felül több helyen nyilvánosan is közvetítik a mérkőzéseket, így további több tízezer ember tudja ezeken is követni az eseményeket. Még az óvárosban is kialakítanak egy ingyenes rajongói zónát, ahol 7 500 ember szurkolhat történelmi épületek között, éttermek és bárok szomszédságában. A Rajna két partja között ingyenes kompok szállítják a szurkolókat a foci Eb ideje alatt. Olcsó szállást is kínál a város, a Fan Campben van fürdő és wc, csupán sátrat kell vinnie az embernek. Már foglalhatók a helyek online regisztrációval.

Azért is érdemes Kölnben megszállni a sportesemény ideje alatt, mert onnan további négy rendezvényhelyszín - köztük Dortmund, Düsseldorf és Frankfurt am Main – is elérhető egyórás vonatozással, ráadásul az Eb-jegyek tulajdonosai kedvező áron utazhatnak vasúton.

A prezentációk végén Boros József, a Tensi Tours ügyvezetője, a foci Eb hivatalos magyarországi utazási irodájának ügyvezetője elmondta, hogy 10 ezer jegyet kapnak a magyar szurkolók, és ezek jelentős része már elkelt. Meglátása szerint további 2-3000 honfitársunk utazhat még ki kísérőként, jegy nélkül a foci Eb idején az érintett német városokba.

Végezetül Czeiszing Miklós megemlített néhány adatot a német turizmus alakulásáról, Mint mondta, továbbra is prioritás a vendégéjszakaszám növelése. Tavaly a magyar turisták a 2019-es csúcsév adatának a 87%-át érték el, és az idén újra teljesülhet a 2019-es adat. Az idén a foci Eb mellett további három kiemelt témája van a német turizmusnak: a fenntarthatóság, az UNESCO világörökségek és a kulturális örökségek.

A németországi foci Eb utaztatói vonatkozásaival foglalkozott a kiadónk által az Utazás kiállításon szervezett konferencia egyik kerekasztal-beszélgetése. Az ott elhangzottakat ebben a cikkben foglaltuk össze.

Hogy mi mindennel várja még idén a turistákat Németország, arról ebben a korábbi cikkünkben írtunk.