Különjáratok, sör, rántott hús és magyar közvetítés – így készülnek az utaztatók a futball Eb-re

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. február 23. 13:27

Milyen lehetőségek várják a magyar szurkolókat a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt, és milyen kihívásokkal szembesülnek az utaztatók? Az Utazás kiállítás szakmai konferenciáján megtartott kerekasztal beszélgetésen többek között ez is kiderült.

Óriási szurkolási arénává változik Németország a 2024. június 14. és július 14. között megrendezett labdarúgó-Európa-bajnokság idején. A mérkőzéseknek 10 város (Berlin, München, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburg, Köln, Lipcse, Düsseldorf) ad majd otthont, több millió sportrajongóra számítanak.

Az Utazás kiállítás szakmai konferenciáján Boros József, a Tensi Tours ügyvezetője, Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal képviselet vezetője, Trubek Zsuzsa, a WizzAir corporate kommunikációs menedzsere és Érczfalvi András moderátor arról beszélgetett, milyen hatása lehet a nagyszabású sporteseménynek a be- és kiutaztatásra.

 

Bárkinek elérhetőek az élmények a szurkolói zónákban

„A szurkolói zónákban az élményeknek azok is részesei lehetnek, akiknek nincs jegyük a mérkőzésekre, ez fontos üzenetünk" – emelte ki a beszélgetés kezdetén Czeiszing Miklós. A mérkőzésekre összesen 2,7 millió jegyet adtak el, de a helyszíneken több mint 7 millió vendéggel számolnak és ehhez a volumenhez igazítják a „fun" zónák kapacitását.

„Magyarország meccsenként 10 ezer jegyet kapott, de rajtuk kívül is rengetegen érkeznek majd országunkból a német városokba, hogy a stadionok közelében, hallótávolságon belül kövessék az eseményeket" – adott hangot egyetértésének Boros József.

eb_utazaskiallitas

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Érczfalvi András moderátor, Boros József, a Tensi Tours ügyvezetője, Trubek Zsuzsa, a WizzAir corporate kommunikációs menedzsere és Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal képviselet vezetője

Fotó: Grósz Balázs

Kifejtette, hogy a résztvevőknek erre a Tensi saját szurkolói zónájában is lehetősége lesz, ahol már délelőttől, honfitársaink körében lehet hangolódni az eseményekre. A zónák kínálatának elmaradhatatlan eleme a sör, a kolbász és a rántott hús, de lesznek koncertek is és híres DJ-k teremtenek bulihangulatot. A mérkőzést magyar nyelven, Hajdú B. István sportriporter kommentálásában élvezhetik végig.A városok a közút és a vasút mellett légi úton is elérhetőek, hiszen a WizzAir különgépeket üzemeltet az eseményre több országból, köztük Angliából, Romániából, Albániából, Szerbiából. „Magyarországról Budapestről és Debrecenből is indítunk szurkolói járatokat, az érdeklődés óriási, több járat már most telt házas" – informált Trubek Zsuzsa. A német piac egyébként is fontos a légitársaság számára, utasaik mintegy egytizedét (6 millió fő) adja – tette hozzá.

 

23 órakor bezáró reptér és más szervezési nehézségek

A magyarok figyelme értelemszerűen elsősorban Stuttgartra és Kölnre irányul, előbbiben 2, utóbbiban 1 mérkőzést fog játszani a magyar válogatott.

Előre borítékolható, hogy az 50 ezer fős stadionnal rendelkező Köln „fejre fog állni" a mérkőzések alatt, hiszen a városban ritkán van jelen egy időben ilyen nagyszámú turista – állapították meg egyhangúan a résztvevők.

A stuttgarti helyzet még bonyolultabb. A magyarok válogatott első meccsét a kora délutáni órákban rendezik, ezt követően még fel tud szállni a szurkolókat hazarepítő – és előrelátóan férfi utaskísérőkkel ellátott – járat. A második, Németország ellen játszott meccs azonban több kihívást tartogat, a város repülőtere 23 órakor bezár, a 18 órakor kezdődő mérkőzés után aznap már nem lehet hazautaztatni a szurkolókat.„Kérdés, mivel jár rosszabbul a város, ha éjfél körül felszáll felette egy repülőgép, vagy ha a szurkolók szétszedik a várost? – tette fel a kérdést a változásban bízva Boros József.

eb_utazaskiallitas

Idén is telt házas volt az Utazás kiállítás keretében kiadónk által megrendezett szakmai konferencia

Fotó: Grósz Balázs

A Tensi mindkét helyszínen komplett csomagokat állított össze a velük utazók számára, jó előre lekötötte a transzferbuszokat, a szállásokat és az éttermeket. Ez főleg az inszentív csoportoknál fontos, hiszen tömve lesznek a városok. „Kis túlzással a sört is jó előre megrendeltünk ügyfeleink számára" – emelte ki Boros József. A programok – melyeken a résztvevők háromnegyede férfi – nem csak a sportról szólnak, más élményekkel is színesítik, az iroda például két teljes napra megvásárolta a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeum kapacitását.

 

Maradj hosszabban és légy zöld!

A sporteseményben rejlő lehetőségeket a szállásadók is igyekeznek meglovagolni, gyakran 2 éjszakás tartózkodásra értékesítik kapacitásaikat. Hosszabb, legalább 3 napos tartózkodásra buzdít a Német Turisztikai Hivatal is, arra buzdítva az érdeklődőket, hogy fedezzék a városokban és azok 50 kilométeres rádiuszában lévő látnivalókat.

A beszélgetésben szó esett az Európa-bajnokság „zöldítéséről" is. Az Eb-től még jobb számokat váró Német Turisztikai Hivatal felmérései szerint az utasok affinitása a fenntarthatóság felé egyre növekszik, a mérkőzésekre való kiutazásnál ezt ugyanúgy több építőkockából lehet összeállítani, mint más utazási projekteknél.

Úgy tűnik, a foci-Eb körüli felhajtás csökkentheti a szintén idén nyáron esedékes olimpiai játékok iránti figyelmet. A multisport események iránt, a jegyhez jutás bonyolultsága és azok magas ára miatt, egyébként is csökken az érdeklődés a szakemberek tapasztalata szerint.