Németország a fenntarthatóságban hisz, és tesz is érte – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. február 15. 13:54

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) decembertől tagja a Global Sustainable Tourism Council (GSTC) globális tanácsának, ezzel újabb lépést tett a fenntarthatóság felé. A részletekről Czeiszing Miklóssal, a DZT magyarországi képviseletvezetőjével készült interjú a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

Németország mindig is élen járt ezen a területen, évek óta kiemelt figyelmet kap náluk a turizmus területén is a fenntarthatóság és a zöld megoldások előnyben részesítése – kezdte a beszélgetést Czeiszing Miklós. A szakember a rádióinterjúban konkrét példákon keresztül mutatja be, mit is jelent ez a gyakorlatban.

A turizmus óhatatlanul is magában hordozza a környezet erőteljesebb terhelését. A cél megtalálni azt a középutat, amellyel ezek a hatások olyan módon ellensúlyozhatók, hogy maga az élmény nem sérül. Mint a szakember fogalmaz, minden utazás építőkövekből áll, mint az odautazás, a helyi közlekedés, a szállás, az étkezés, vagy a programok. Érdemes ezeket elemekre bontva, egyesével megvizsgálni.Az utazásra például úgy tekintenek, amely napra lebontva arányaiban kevésbé terheli a környezetet, ha a turista hosszabb ideig marad. Ki is dolgoztak erre egy kampányt Stay a little longer szlogennel.A helyi közlekedésnél felhívják a figyelmet a közösségi közlekedés lehetőségeire, a szálláshelyek pedig például a takarítás, mosatás ritkítására. Arra viszont talán kevesebben gondolnak, hogy az étteremben se rendeljenek olyasmit, amely távoli országokból származó alapanyagokat tartalmaz. A szállodákban, éttermekben is a vendég figyelmébe ajánlják a helyi ízeket, és a környékbeli gazdaságokból származó összetevőkből, tradicionális módon készülő ételeket.

A programok kiválasztásánál szintén felhívják a figyelmet a zöld szemléletre.

Németország nemcsak saját mércéje szerint teljesít jól e téren. A nemzetközi utazási szakma ügyvezetőinek és a key accountjainak 79 százaléka Németországot fenntartható desztinációként értékeli a DZT Travel Industry Expert Panel felmérése szerint 2023 utolsó negyedévére vonatkozóan, 62 százalékuk pedig tudatosan ezen aspektus alapján értékesíti a németországi utazásokat.

Az ország imázsa tehát tükrözi ezt az évek óta tartó elkötelezettséget, igaz, szerencsés desztinációnak is mondhatja magát, hiszen rendkívül jó adottságokkal rendelkezik. Hogy melyek ezek, az interjúból kiderül.

Azzal, hogy december óta tagjai a Global Sustainable Tourism Council (GSTC) globális tanácsának, újabb lépést tettek a fenntarthatóság felé.

Németország 2024-re kifejezetten jó turisztikai forgalmat vár, a nyári szezont illetően a szakemberek és a nagyközönség egyaránt optimista. Arra számítanak, hogy az idei évben sikerült túlszárnyalni a 2019-es, pandémia előtti eredményeket.

A teljes beszélgetést meghallgatja alább:

(Borítókép: German Council for Sustainable Development)