NTAK-bővítés, védjegyek és téli kampány a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén

Szerző: Kaszás Fanni - Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. november 14. 20:45

A Magyar Fürdőszövetség őszi közgyűlését november 14–15-én tartja a Grand Hotel Esztergomban. A köszöntők után Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese tartott átfogó előadást a fürdőket érintő szakmai intézkedésekről.

A nyitó plenáris ülésen először Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Reményét fejezte ki, hogy a Covid-válság utáni rezsiválságban sem csak a helyenként reménytelennek tűnő helyzetről lesz majd szó, hanem sor kerülhet konstruktív szakmai és baráti beszélgetésekre is.

Az elnök átadta a szót Steindl Balázsnak, Esztergom alpolgármesterének, aki jelezte, hogy a város számára mindig öröm a turizmus, s azon belül a fürdők képviselőivel találkozni.

Esztergom részéről Steindl Balázs alpolgármester köszöntötte a közgyűlés résztvevőit

Fotó: Hunka Erika

Az alpolgármester kifejezte, hogy a város vezetése tisztában van a rendkívül nehéz energiahelyzettel, ezért felkérték a helyi vállalkozásokat és magánszemélyeket, hogy erejükhöz mérten támogassák a Szent István Uszoda és az Aquasziget Élményfürdő üzemeltetését. Ugyanakkor kifejtette, hogy Magyarország és a magyar turizmus számára az egyik legfontosabb kincs a víz, s azon belül is a gyógyvízkínálat, s erre minden eszközzel vigyázni kell, s életben kell tartani.

A köszöntők sorát Őry István, a Gran Spa and Sport Kft. ügyvezetője zárta.

Őry István, a Gran Spa and Sport Kft. ügyvezetője

Fotó: Hunka Erika

A 2021 januárjában önkormányzati tulajdonba került Aquasziget üzemeltetésére 2021 júniusában életre hívott cég első embere eredményes tanácskozást kívánva meghívta a jelenlévőket egy látogatásra a Kisfaludy-program keretében 2021 őszén felújított létesítménybe.

 

A fürdők csatlakozása az NTAK-hoz

A köszöntők után a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese tartott átfogó előadást a turizmus aktuális helyzetéről és a fürdőket érintő szakmai kérdésekről. Bődi Ivett a legfrissebb turisztikai statisztikák megosztása után beszélt a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) indulásáról és az MTÜ adatvezérelt marketingtevékenységéről. Elmondta, hogy a 46 ezer hazai szálláshely csatlakozása már megtörtént. A következő lépés a vendéglátóhelyek és az attrakciók bevonása az NTAK adatszolgáltatásba 2023. január 1-jétől, azonban a regisztrációjuk már tavaly novemberben elkezdődött. Megosztotta, hogy a köz-és gyógyfürdők, illetve a természetes fürdők azok, amelyek a legnagyobb százalékban teljesítették már a kötelező regisztrációt az attrakciók közül.

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese

Fotó: Hunka Erika

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, értik a szakmai szervezetek álláspontját, miszerint a jelenlegi gazdasági helyzetben az adatszolgáltatással járó digitális kihívások teljesítése most nehéz teher lenne a vállalkozásoknak. Éppen ezért folyamatosan egyeztetnek a szakmával, napirenden tartják az ágazat kéréseit és eljuttatják azokat a döntéshozók felé.

 

Így kell majd adatot szolgáltatni a fürdőknek

Bődi Ivett részletezte, hogy milyen adatokat kérnek majd be az NTAK segítségével az attrakcióktól. Ezen szolgáltatók esetében az adatküldés tranzakcióhoz kötött, a jegyeladásról, annak adatairól kap információt az NTAK-rendszer. Tájékoztatása szerint akik most is használnak szoftvert az eladások követésére, azoknak nem lesz plusz feladatuk, mindössze egyszer kell rögzíteni majd az adatokat (jegyárak, kedvezmények stb.). Kiemelte ugyanakkor, a jegyvásárlótól meg kell kérdezni, melyik országból érkezett, hogy valós információk álljanak rendelkezésre a küldő országokról.

Telt házzal zajlott a közgyűlés első napja Esztergomban

Fotó: Hunka Erika

A jegyérvényesítésnél csak akkor kell adatot szolgáltatni, ha az attrakciónál digitális beléptető rendszert használnak (pl. QR-kód, vonalkód, beléptetőkapu). Emellett az MTÜ ingyenes, felhő alapú szoftvert biztosít a szolgáltatóknak Vendégem Attrakció néven, amely mobilon, PC-n és táblagépen is elérhető. Célja, hogy a szolgáltatók, akik még csak most kezdik a digitális működést, könnyen átálljanak és el tudják végezni a legalapvetőbb funkciókat az adatszolgáltatáshoz. Fontos tudnivaló azonban, hogy a jegyérvényesítés opció csak mobilon fog működni – tette hozzá.

 

Az NTAK Iránytű az attrakcióknak is elérhető lesz

Bődi Ivett bemutatta a szálláshelyek számára már most is elérhető NTAK Iránytűt, amely segíthet a tervezésben, marketingben, árazásban és akár a bővítésben is. Ennek újdonsága, hogy a szolgáltató adott városra, megyére, turisztikai térségre lekérve össze tudja hasonlítani a saját adatait más szálláshelyek aggregált historikus és előfoglalási adataival, és emellett küldőpiaci elemzéseket is kaphat. Mindez jó eszköz a döntéshozók számára az értékesítési célok kitűzéséhez és eléréséhez – hangsúlyozta.

Kántás Zoltán, Bődi Ivett és Steindl Balázs a közgyűlésen

Fotó: Hunka Erika

A fürdőknek is segíthet majd az NTAK Iránytű. Egyelőre még zajlanak az egyeztetések a szakmai szereplőkkel, de cél például, hogy a hasonló kapacitású vízfelülettel, medenceszámmal, partszakasszal rendelkező fürdőket, strandokat vagy attrakciótípusokat lehessen összehasonlítani többek között a bevételi adatok, illetve látogatók száma alapján a településen, megyében, turisztikai térségben. Itt akár havi bontásban, küldő területek vagy jegytípusok alapján is lehetne adatokat leolvasni és felhasználni, mindez pedig segíthet az értékesítésben, a marketingben és a még eredményesebb működésben – sorolta a vezérigazgató-helyettes.

 

Új védjegyek segítik a minősített szolgáltatókat

Bődi Ivett röviden érintette az új, transzparens védjegyrendszer kialakítását is. A Magyarország Kincsei egy ernyővédjegy, amelyen belül megtalálhatóak különböző, fürdőknek szóló védjegyek is. A szálláshelyeknél kötelező szálláshely-minősítéssel szemben ez önkéntes alapú, azonban szintén a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület végzi a minősítést. Az új védjegyek segítenek majd eligazodni a fogyasztóknak és az MTÜ arculatába illeszkedő logókkal jelzik a szolgáltatások természetét és minőségét. A fürdőkre vonatkozó változások egyike, hogy a korábbi 5 minősítési kategória (gyógy-, élmény-, wellnesfürdő, strand, uszoda) helyett 3+1 védjegy lesz (gyógyfürdő, élményfürdő, wellnessfürdő és vízparti strand). Az új védjegyeket 2023 januárjától fokozatosan vezetik majd be, a fürdők várhatóan a jövő év első felében kerülnek sorra – tudatta.

 

A fürdőket is népszerűsíti télen az MTÜ

Jó hír a fürdők számára, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség elindította téli kampánysorozatát, amelyben az épített örökség, illetve a karácsonyi és téli témák mellett a gyógyvizek és a fürdők kapnak kiemelt figyelmet. A kampány november 10. és december 20. között zajlik, magyar és angol nyelvű spotokkal, reklámfelületekkel népszerűsítik a magyar fürdőkultúrát és gyógyvizeinket. Integrált felületekkel, 360 fokos kampánnyal indították el a telet, ez azt jelenti, hogy minden felületen (digitális, TV, print, social media, mozi) megjelenik. A kampány külföldi terjesztéséhez az MTÜ egy új, adatalapú modellt használt, melyet idén állított fel a szervezet. Ezek alapján a fürdőkhöz kapcsolódó forgalomélénkítő kampány Németországra, Franciaországra és Ausztriára fókuszál.

A közgyűlés további előadásainak fókuszában az energiaválságra adható válaszok álltak.