Számos élményelemmel ajándékozza meg látogatóit a füzéri vár

Forrás: MTI

 2023. június 17. 14:52

A "Füzér reg-élő vár" projekt zárórendezvényét június 16-án tartották, a beruházás a Gazdasági és Innovációs Operatív Program keretében, mintegy 1,6 milliárd forintos támogatással valósult meg.

Amint az eseményen Kelényi György, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF NKft.) programfejlesztési és fenntartási igazgatója hangsúlyozta, fontos céljuk, hogy kialakítsák a szervezet kezelésében lévő várak, kastélyok és egyéb műemléképületek fenntartható, minőségi, turisztikai szolgáltatáson alapuló működési modelljét. Küldetésük, hogy a megújuló épületek és az azokhoz kapcsolódó parkok és kastélykertek a turisztikai hasznosítás mellett a helyben élők új közösségi tereivé is váljanak.

A megújult vár számos élményelemmel ajándékozza meg az oda látogatókat, hiszen a megvalósult projekt épít a helyszín hagyományaira és szakmai tartalmában jelentős szerepet kap a helyi sajátosságok bemutatása is.

Horváth Jenő, Füzér polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a következő tíz évben a várnak olyan birtokrendszerré kell alakulni, melyből fenn tudják azt tartani.

A füzéri vár a magyar történelem egy olyan fontos helyszíne, ahol a Szent Koronát is sokáig őrizték

Fotó: MTI/Vajda János

A 2016-os átadás óta támogatás nélkül élték túl az évek nehézségeit, és önállóan tartották fenn a várat.

A "Füzér reg-élő vár" fejlesztés az önkormányzat, civil szervezetek és az egyház összefogásában valósult meg.

Az eseményen elhangzott: a Magyar falu program egyik nyertese Füzér önkormányzata, emellett a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program, hiszen a kormány több mint 140 milliárd forintot fordít a régió fejlesztésére. A program segítségével utak újultak meg, kerékpárutat adtak át és turisztikai célpontokat is fejlesztettek, fejleszteni fognak az elkövetkező években is.

A várban megvalósított fejlesztésekről itt írtunk korábban.