Döntött a Galerius Fürdő megmentéséről Siófok, de 5-600 millió forint hiányzik az újranyitáshoz

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 21. 14:20

A 900 millió forintos támogatás megtartása és a Galerius Fürdő felújítása mellett döntött a siófoki önkormányzat. A felújításhoz szükséges, további 5-600 millió forint előteremtésére még keresik a megoldási lehetőségeket.

Nagy dilemmát okoz az önkormányzatnak a Galerius Fürdő felújítása. A 2006-ban megnyitott élményfürdőt 2021 júniusának végén kellett műszaki problémák, illetve balesetveszély miatt kellett bezárni. A felújítás ügyében 2022 végén jó hírt kapott a siófoki városvezetés: a Balaton-parti Kft. egyik benyújtott pályázata sikeres lett, a turisztikai fejlesztések között 900 millió forint támogatást kaptak a fürdő felújítására. Az összeg azonban csak részben fedezi a beruházás költségeit, a második pályázat kiírására, elnyerésére a jelenlegi körülmények között nincsen esély.

„A még szükséges, bő félmilliárdnyi forintot, nekünk kellene valahogy előteremteni" – vonta le a konklúziót a város dilemmájának Facebook - posztban hangot adó Lengyel Róbert polgármester. Alaphangon 5-600 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy 2024 év végére kinyithassanak, ami igen tekintélyes összeg a siófoki költségvetésnek - fogalmazott.

Alaphangon 5-600 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy kinyithassanak

Fotó: Galérius Élményfürdő és Wellness Központ / Facebook

„A megoldást jómagam abban látnám, ha önkormányzati tulajdonú ingatlan, ingatlanok értékesítéséből befolyó vételár lenne célzottan a Galerius felújítására átfordítva. Vagy esetleg befektető bevonása, amennyiben akadna olyan, aki fantáziát látna benne. Vagy marad a Balaton-Parti Kft. mint a fürdő üzemeltetőjének hitelfelvétele, ezzel a további eladósodása, nyilván a város kezességvállalása mellett" – olvasható a bejegyzésben, mely szerint jelenleg a további megoldási lehetőségek összegyűjtése és a döntés előkészítése zajlik.