Hallstatt lakói korlátoznák a festői kisvárost elözönlő turisták számát

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 28. 15:11

A festői osztrák kisvárosban, Hallstattban a helyiek ismét nemtetszésüket fejezték ki a tömegturizmussal kapcsolatban. A világörökség részét képző városnak alig több mint 700 állandó lakosa van, de a főszezonban naponta akár tízezer látogatót is fogad.

A sziklás hegyekkel körülvett, érintetlen alpesi tó partján fekvő, festői régi házakkal rendelkező Hallstatt az utóbbi években a turizmus egyik fellegvárává vált. Bár a turizmus jót tesz Hallstatt gazdaságának, egyes helyiek szerint egyszerűen túl sok a látogató.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Hallstatt önkormányzata szelfigátló fakerítést állított fel a város egy ikonikus pontján, ahol a turisták az idilli alpesi tájjal és a templomtoronnyal fotózkodtak. Nem bizonyult azonban jó megoldásnak kerítés, a nemzetközi és helyi felháborodás miatt pár nap után el is bontották.

A lakók legújabb kérése arra vonatkozik, hogy korlátozzák a Hallstatt által fogadott turisták napi számát és ne engedjék be a turistabuszokat a városba délután 5 óra után – írja a BBCAz elmúlt években már limitálták a behajtható járművek számát, egyszerre 54 busz és 450 autó tud parkolni, többet nem engednek behajtani.

A helyiek azt is szeretnék elérni, hogy ne engedjék be a turistabuszokat Hallstattba délután 5 óra után

Fotó: 123rf.com

A város 2006-ban egy dél-koreai romantikus drámában szerepelt, ami tovább növelte népszerűségét Ázsiában, hat évvel később pedig Kínában megépítették a város másolatát, így nagyon sok a távol-keleti látogatója is, de sok európai turista is megfordul osztrák utazása során Hallstattban.

Az évek során így Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává vált és egyes helyiek szerint egyszerűen túl sok a látogatók – különösen az egynapos kirándulók – száma, akiket nagy buszokkal szállítanak a városba.

Hallstatt a Covid-19 járvány előtt évente mintegy egymillió látogatót fogadott.