Herkulesfürdőről nyílik kiállítás a bukaresti Magyar Kulturális Intézetben

Forrás: MTI

 2021. február 17. 09:55

Herkulesfürdő múltjáról és jelenéről nyílik kiállítás a bukaresti Magyar Kulturális Intézetben egy olyan sorozat részeként, amely a kárpát-medencei fürdőkultúrát hivatott bemutatni és népszerűsíteni.

A tárlaton az intézet kiállítótereiben megidézik Herkulesfürdőt a Fortepan archív fotógyűjteményeiből származó képek segítségével. A kiállítás egy másik fontos része a herkulesfürdői építészeti örökség megmentésén fáradozó Herculane Project elnevezésű kezdeményezés önkénteseinek eddigi munkáját mutatja be. A projektről a minap mi is beszámoltunk egy hosszabb cikkben.

A tárlat harmadik részét Radu Igazság egyetemi tanár és fotográfus személyes gyűjteményéből származó eredeti régi fényképek és dokumentumok teszik ki, amelyek a térség akkori életének lenyomatai Herkulesfürdőről, Ada Kaleh szigetről, Orsováról és Szörényvártornyáról.

herkulane_project

A kiállítás egyik része a herkulesfürdői építészeti örökség megmentésén fáradozó Herculane Projectet mutatja be

Fotó: Herculane Project

A bukaresti Magyar Kulturális Intézet 2019-ben indította el azt a sorozatot, amely a kárpát-medencei fürdőhelyeket mutatja be. A két testvértelepülés, Borszék és Fonyód után az egykori császárok és királyok kedvenc fürdőhelye, Herkulesfürdő következik. A fürdővárost nem csak fürdőhelyként mutatják be a kiállításon, hanem az elmúlt évtizedekben sajnálatos módon lepusztult építészeti örökségre is fel kívánják hívni a figyelmet.

Kósa András László, a Magyar Kulturális Intézet igazgatója szerint nagy előrelépés, hogy az elmúlt hetekben a nemzetközi sajtó is felfigyelt a dél-nyugat-romániai fürdő épített örökségének megmentésére irányuló civil kezdeményezésre, amelynek eddigi, főleg épületkonzerválásra irányuló eredményeit a kiállítás látogatói is megtekinthetik.

A megnyitót egy online közvetített beszélgetés követi, amelyen részt vesz Stefan Balici, a román Országos Örökségvédelmi Intézet igazgatója, Oana Chirila, a Herkulesfürdő megmentését kezdeményező Locus Egyesület alapító tagja és elnöke, valamint Géra Eleonóra történész-levéltáros, az ELTE BTK Művelődéstörténeti tanszékének egyetemi docense, a kárpát-medencei fürdőkultúra kutatója.