Románia fiatal történelemrajongói egy császári fürdőhely megmentéséért küzdenek

Forrás: turizmus.com

 2021. február 13. 08:27

A római idők óta kedvelt Herkulesfürdőn számos, a Monarchia idejéből származó műemlék jellegű épület áll teljesen leromlott állapotban. Diákok és fiatal építészek egy csoportja próbál életet lehelni egy lepusztult termálfürdővárosba, amely egykor az európai elit kedvenc fürdőhelye volt.

A Románia délnyugati részén, egy mély hegyszorosban elhelyezkedő településen a legtöbb épület a 18. századból származik, de a két világháború között, illetve az 1970-es és 80-as években is épületek még fürdők és szállodák. A fürdőhely természetes, meleg kénes forrásairól híres, amelynek jótékony hatásait először a rómaiak, később pedig a Habsburgok is élvezhették.

1852-ben tett látogatása után Ferenc József osztrák-magyar császár azt mondta, hogy "ez a legszebb üdülőhely a kontinensen" és felesége, Sisi császárné is rajongott érte. De a kommunizmus romániai bukása után 1989-ben a történelmi üdülőhelyet – beleértve annak óriási Neptunusz-fürdőjét, amely egykor városka központja volt – elhagyták és elkezdődött az épületek több évtizede tartó pusztulása.

Ahogy arról beszámoltunk már, pár éve történelem- és építészetkedvelő diákok és szakemberek egy csoportja próbál életet lehelni a lepusztult termálfürdővárosba. Oana Chirila, 26 éves temesvári építész, a csoport egyik tagja 2017-ben járt először a városban, amiről blogot is írt, kiemelve a 19. századi emlékmű, a Neptun fürdő állapota miatti aggodalmát.

Most a BBC-nek mesélt arról, hogy ottjártakor az összes arra járó ember panaszkodott a leomlott épület külsejére. Őt egyből megfogta a hely szépsége és hangulata, hazatérése után is csak a fürdőre tudott gondolni.

Blogjával olvasók ezreit érte el, és ihletet kapott arra, hogy egy civil szervezetet hozzon létre Cristina Apostollal, barátjával és építésztársával. Együtt indították el a Herculane projektet, amelynek ambiciózus feladata a történelmi termálfürdő-komplexum megmentése. A csatlakozó diákok azt a célt tűzték ki, hogy a helyi lakosság, az önkormányzat és szakértők bevonásával megújuljon az üdülőhely és újra kedvelt turistacélponttá váljon.

A felújítások költségét jórészt a város állja, de a projekt mögött álló Locus Szövetség két bankszámlát is nyitott, amelyre várják az adományokat.

A mintegy 25 önkéntesből álló csapatban építészhallgatók, fiatal diplomások, webfejlesztők és mások vannak. Eddig mintegy 75 000 eurót gyűjtöttek, de becslésük szerint körülbelül 12 millió euróra lenne még szükség a történelmi fürdő teljes helyreállításához.A projekt indítása óta 12 tetőfedést végeztek, szerkezeti támaszokat emeltek, és különféle belső és külső átalakításokat is megterveztek, amelyek mind segítették a régi épületek megőrzését.

A Neptunusz fürdő nagy oszlopos bejárattal büszkélkedhet, amely egy nagy boltíves, freskókkal díszített előcsarnokba nyílik, középpontjában egy díszes, magyar gyártmányú kerámia szökőkút található, amelyet most favázzal rögzítettek és ponyvával borítottak, hogy megvédje a leeső törmeléktől.

A csoport vállalta volna az impozáns 3000 négyzetméteres Neptun fürdő teljes konzerválási munkálatainak elvégzését, csakhogy a beavatkozást a zavaros tulajdonjogi viszonyok nem tették lehetővé, a telektulajdonosok sem hagyták jóvá. A csapatot megrázta, hogy minden erőfeszítésük ellenére 2019-ben megadta magát a tetőszerkezet és az egyik tartóoszlop a fürdő hátsó bejáratánál, így az épület gyakorlatilag közveszélyessé vált. Később a csoport és a tulajdonos megállapodott, így a diákok több helyen sikeresen megakadályozták a további épületromlást, illetve az egész tető összeomlását.

 

Ahogy a fenti videóból is látszik, a munkálatok azóta is folynak a Neptun fürdőn, a csoport “egyik igazán idealista” célja pedig az, hogy Herkulesfürdő minden történelmi épülete az UNESCO műemlékvédelmi programjába kerüljön.

Chirila egyértelműen csalódott munkájuk lassú üteme miatt és felelősséget érez a tovább küzdelemért. A BBC-nek arról mesélt, hogy mivel elérhető a “kénes, meleg termálvíz, az erőforrások és rendelkezésre állnak uniós források”, ezért könnyű lenne újra a fénykorába repíteni a várost, de “sajnos a kormány nem fér hozzá. Pedig ez a hely sok pénzt hozhatna az államnak és a közösségnek."

A BBC megkereste Románia kulturális miniszterét kommentárért, de ő nem válaszolt. Korábban a hírek szerint a legnagyobb probléma az volt, hogy a helyi polgármesteri hivatal az épület tulajdonosaként nem akarta átengedni a csoportnak a terepet, azt állítva, hogy nem kormányzati szervként nem végezhetik el a munkát.

herkulane_project

A csoport célja, hogy Herkulesfürdő minden történelmi épülete az UNESCO műemlékvédelmi programjába kerüljön

Fotó: Herculane Project

A hivatal azt is kérte, hogy az egyesület adja át nekik az épület megmentésére összegyűjtött pénzt, amit azonban megtagadtak. Később az országos örökségvédelmi hatóság közreműködésével, amely közvetítőként lépett fel a civilek és az önkormányzat közötti konfliktusban, megkezdődhetett a munka a fürdőn.

A csapat rövid távú célja mintegy 30 000 euró összegyűjtése, hogy befejezzék azokat a munkálatokat, amelyek megóvják a Neptun fürdőt a visszafordíthatatlan lepusztulástól.

“Az épületnek állandó karbantartásra van szüksége” – mondta Chirila. De az önkéntesek szebb jövőről és végül egy teljesen felújított, működő fürdőről álmodoznak, amely magában foglalna egy múzeumot, egy könyvesboltot és egy kávézót is. Később pedig szeretnék az egész fürdőhelyet régi pompájába visszaállítani. Egyelőre azonban a fiatal csapatnak be kell érnie azzal, hogy megpróbálja feltámasztani a Neptun fürdő épületét.