Megmenekülhet a herkulesfürdői Szapáry-fürdő

Forrás: turizmus.com

 2019. október 22. 15:45

A Szapáry-fürdő állagmegőrzésén fáradozó civilek megegyeztek az önkormányzattal, és heteken belül hozzáfognak a legsürgősebb munkálatokhoz.

Ma omladoznak a fürdő falai

Fotó: Facebook/Herculane Project

Egykoron császárok, királyok látogatták a Krassó-Szörény megyei üdülőváros monarchia korabeli fürdőjét, de nem sok maradt a régi dicsőségből: februárban beomlott a fürdő szalonjának tetőzete.

Most fiatal temesvári építészek próbálják megmenteni az enyészettől, és úgy tűnik, hogy a helyi önkormányzat akadékoskodása ellenére sikerrel járnak – számol be a kronikaonline.ro.

A Locus Egyesület hónapokkal ezelőtt indított gyűjtést, hogy elvégezhessék a sürgős állagmegőrzési munkálatokat az országos jelentőségű műemlék épületben.

A Herculane Project néven futó kezdeményezésnek számos támogatója akadt, magánszemélyek és cégek egyaránt, és pár hónap alatt 40 ezer eurót sikerült összegyűjteni a munkálatokhoz szükséges 100 ezer euróból. Az adományozott összeg a napokban újabb 18 ezer euróval nőtt.

A helyi polgármesteri hivatal azonban az épület tulajdonosaként nem akarta átengedni nekik a terepet, azt állítva, hogy nem kormányzati szervként nem végezhetik el a munkát.

A hivatal azt is kérte, hogy az egyesület adja át nekik az épület megmentésére összegyűjtött pénzt, amit azonban megtagadtak – vázolta  az előzményeket Oana Chirilă projektkoordinátor, a Locus Egyesület elnöke.

A projektkoordinátor szerint heteken belül elkezdődhet a munka

Fotó: Facebook/Herculane Project

A nyár óta tartó patthelyzetre sikerült most megoldást találni az országos örökségvédelmi hatóság közreműködésével, amely közvetítőként lépett fel a civilek és az önkormányzat közötti konfliktusban.

Az önkormányzat rendelkezésére bocsátják az egyesület igazoló iratait, az önkormányzat pedig rendkívüli tanácsülésen hoz majd egy tanácsi határozatot, miszerint megengedi, hogy a Locus Egyesület beavatkozzon, szerződést kössön a kivitelezővel, és átengedje neki a munkálatot.

A projektkoordinátor szerint a több hónapos huzavona után heteken belül elkezdődhet a tulajdonképpeni munka. Azt remélik, hogy  tavaszra elkészülnek a legfontosabb tennivalókkal.

Később indítanának újabb adománygyűjtést. „Dolgozni szeretnénk: be akarjuk bizonyítani, hogy végig tudjuk vinni azt, amit ígértünk. És csak utána kérni ismét pénzt” – mondta Oana Chirilă arra utalva, hogy nagy felelősséggel tartoznak a projektre pénzt áldozók felé.

A pusztuló Szapáry-fürdő hatalmas épülete a Cserna folyó partján emelkedik

Fotó: Facebook/Herculane Project

A fiatal építészeket az országos örökségvédelmi hatóság segíti a műemlékmentésben, az elmúlt hónapokban utóbbi közvetített a polgármesteri hivatallal való konfliktusban is. A bukaresti hatóság mást nagyon nem is tehet a műemlék megmentéséért, annak ugyanis nem tisztázott a tulajdonjogi helyzete, így sem állami, sem uniós támogatásra nem számíthat.

Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, módosítani kellene a műemlékvédelmi törvényt, amire korábban ígéretet is tett a művelődési minisztérium.

A Szapáry-fürdő helyzete nem egyedi, országszerte számos műemlék van hasonló helyzetben, de a kormányváltás miatt nem tudni, hogy megvalósulhat-e a rég várt módosítás.

A Szapáry-fürdőnek a herkulesfürdői önkormányzat csak az egyik tulajdonosa, az alatta lévő terület két magánszemély (Valeriu Verbiţchi és Alexandru Gavrilescu) birtoka, ráadásul zár alá van véve korábbi privatizációs ügyletek miatt – magyarázta Oana Chirilă.

Hajdan császárok és királyok jártak ide üdülni

Fotó: Facebook/Herculane Project

A Szapáry-fürdő megmentéséhez a Herculane Project mögött álló fiatal építészek nemzetközi partnereket is keresnek: a Bécsben a világ épített örökségének védőhálójaként ismert világszervezet, az ICOMOS osztrák megbízottjaival tárgyaltak arról, hogy ezt felvegyék az UNESCO Európa nagy fürdői (The Great Spas of Europe) listájára.

Azt is szeretnék, ha az osztrákok – akárcsak a monarchia idején – hosszú távú fejlesztésekbe kezdenének Herkulesfürdőn.