Demonstrálnak a személyhajósok a tervezett kikötőbezárások ellen

Forrás: turizmus.com

 2024. április 16. 16:17

Tiltakozással egybekötött kirajzást szervez április 20-ára a Duna budapesti szakaszán a Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége, így tiltakozva a Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett Duna-parti Építési Szabályzat (DÉSZ) módosítása ellen.

A szakmai szervezetek egyúttal április 18-ra érdemi egyeztetésre hívták Karácsony Gergely főpolgármestert és a Fővárosi Közgyűlés tagjait - áll a közleményben.

A hajósokat tömörítő két szervezet szerint amennyiben a fővárosi hajókikötők átrendezése a tervezet szerint valósul meg, a jelentős forgalomnövekedés miatt sérül a közlekedésbiztonság a Duna budapesti szakaszán, és radikálisan megnő a zaj- és levegőszennyezés.

A dunai hajózás a beutaztató irodák legfontosabb programjai között szerepel

Fotó: 123rf.com

A DÉSZ tervezett módosítása szerint a Főpolgármesteri Hivatal a belvárosból teljesen kitiltaná a hajókat, az újlipótvárosi partszakaszon pedig a tartós várakozásra is alkalmas 24 kikötő helyett mindössze 9 olyan maradna, amelyeket csak ki- illetve beszállításra lehetne használni. Az eddig az ezen a partszakaszon állomásozó mintegy 45 személyszállító hajó kizárólag utasok felvételére és leszállítására állhatna meg a megmaradt kikötőkben, ezt követően el kellene hagyniuk azt. Az utas nélküli hajóknak külvárosi (III., IV., XI., XXII. kerületi) kikötőkben kellene várakozniuk.

A szakmai szervezetek korábban sajtótájékoztatón ismertették álláspontjukat, melyen mi is részt vettünk, az eseményen elhangzottakról ebben a cikkünkben számoltunk be.

Az április 20-ára szervezett, demonstrációval egybekötött kirajzáson a szervezők azt szeretnék bemutatni az érdeklődőknek, hogy a 204 éves „pest-budai” hajózás milyen értéket képvisel. A 10 órakor kezdődő, valamennyi fővárosi személyhajó részvételével zajló esemény ingyenes, azonban a személyhajók befogadóképességének korlátozottsága miatt ingyenes jegyvásárlás szükséges a https://kirajzas.hu/ internetes oldalon.