Szombattól két negatív teszttel lehet csak Hollandiába utazni

Forrás: MTI/turizmus

 2021. január 22. 13:30

A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében Hollandia éjszakai kijárási tilalmat kíván életbe léptetni már a hétvégétől. A kormány emellett az javasolja, hogy az ország ne fogadja többek között a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat.

Január 23-tól Hollandia beutazási tilalmat léptet érvénybe az Egyesült Királyságból, a Dél-Afrikából, a Zöld-foki Köztársaságból és Dél-Amerika számos országából (Brazília, Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay és Venezuela).

A beutazási tilalom egyelőre legfeljebb egy hónapig lesz érvényben, vagy addig, amíg a kötelező karantén jogszabályi hátterét megteremtik.

Jelenleg a kormány azt javasolja, hogy csak azok utazzanak Hollandiába, akiknek feltétlenül szükséges.

 

A PCR-teszt mellett friss gyorsteszt is kell

A beutazáshoz szükséges, már érvényben lévő PCR-teszt kötelezettség mellett január 23-tólbevezetik az indulási időpontnál 4 óránál nem régebbi antigén gyorstesztet is azok számára, akik a koronavírus szempontjából kockázatos országból utaznak Hollandiába, vagy utaznak tovább Hollandián keresztül, repülőn, hajón, vonaton vagy autóbuszon – közölte a Konzuli Szolgálat honlapján.

A kockázatot jelentő országok listáján jelenleg szinte a világ szinte összes állama szerepel, köztük Magyarország is.

Az új szabályozás a 13 évesnél idősebb utasokra vonatkozik. A holland kormány várakozásai szerint a gyorsteszt bevezetése jelentősen csökkentheti az országba utazók számát.

Ferihegyen is végeznek gyorstesztet

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér COVID-19 tesztközpontja a holland beutazási szigorításokhoz alkalmazkodva január 23-tól minden nap hajnal 3 órától este 20 óráig tart nyitva, hogy biztosítani tudja az utasoknak a Hollandiába való beutazáshoz szükséges antigén gyorstesztet is – közölte a Budapest Airport Facebook-oldalán.
A tesztek elvégzéséhez online regisztráció szükséges a bud.umedhub.com weboldalon.

Amint arról beszámoltunk, december  29-től a Hollandiába való belépéshez kötelező a 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszt, ezenkívül továbbra is "erősen ajánlott" a 10 napos, önkéntes karantén.

A későbbiekben a karantént azok számára tennék kötelezővé és szankcionálhatóvá az elmulasztását, akik külföldről térnek haza, akiknek pozitív a teszteredménye, illetve a levett teszt eredményére várakoznak. Ezekben az esetekben 10 napos hatósági karantént írnának elő,  amelynek 5. napja után lehetőség lenne (ismételt) tesztelésre. Amennyiben a PCR-teszt eredménye negatív, akkor véget érne a karantén.

amszterdam_123rf

Szombattól nemcsak a PCR-teszt, hanem a 4 óránál nem régebbi gyorsteszt is kötelező a beutazók számára

Fotó: 123rf.com

 

Kijárási tilalom február 10-ig

A hétvégén életbe lép Hollandia első kijárási tilalma is a koronavírus járvány kezdete óta. A korlátozás minden este 9 órától reggel 4.30-ig lesz érvényben. Megsértői 95 eurós (mintegy 35 ezer forintos) pénzbüntetéssel sújthatók. A kijárási tilalom előre láthatóan február 10-én reggel 4.30-ig marad majd érvényben.

A kijárási tilalom alól csak munkavégzés esetén lehet mentességet kapni. Szabadban külön háztartásból legfeljebb ketten tartózkodhatnak együtt - mondta. A csoportosulási lehetőségeket is tovább korlátozta a kormány: az otthon fogadható (13 éven felüli) vendégek számát naponta egyre csökkentették.

A holland kormány a szigorításokkal a koronavírus újabb mutációinak megjelenésére reagált, a harmadik járványhullám megelőzése érdekében. Az illetékes holland közegészségügyi hatóság szerdai adatai szerint az előző héthez képest a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma 21 százalékkal csökkent, de a fertőzött esetek között egyre gyakoribb a vírus új mutációja.

 

Tömeges járattörlés jön a KLM-nél?

Akár az összes interkontinentális és egyes Európán belüli járatait is felfüggesztheti a KLM a holland kormány új intézkedései nyomán – írta az Airportal csütörtökön.

A holland médiában megjelent értesülések szerint heti szinten 270 járatát törli a KLM. Az interkontinentális járatok mellett az olyan európai járatokat is felfüggesztik, amelyek nem repülnek vissza aznap Hollandiába, hanem a személyzet az adott úti célon tölti az éjszakát.

A KLM szóvivője szerint azért döntöttek így, mert nem kockáztathatják meg azt, hogy a személyzet külföldön ragadjon.