Hollandiában három héttel meghosszabbítják a korlátozásokat

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. január 13. 09:48 / Utoljára frissítve: 2021. január 13. 18:40

A holland kormány úgy döntött, legalább három héttel meghosszabbítja a koronavírus-járvány terjedését lassító korlátozó intézkedéseket. Február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények, az élelmiszert nem árusító üzletek és a vendéglátó egységek.

Mark Rutte holland miniszterelnök a kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kormánya fontolóra veszi a kijárási tilalom bevezetését is, hogy még jobban csökkenjen a járvány terjedése. Ettől eddig a holland kormány elzárkózott, arra hivatkozva, hogy ez túlságosan korlátozná az állampolgárok szabadságjogait.

A korlátozó intézkedések meghosszabbítására azért volt szükség, mert az új fertőzöttek száma nem csökkent a megfelelő ütemben, és aggodalomra ad okot koronavírus új változatának terjedése is.

Amszterdam

Amszterdam. Kijárási korlátozás bevezetését is fontolóra veszik a koronavírus miatt

Fotó: 123rf.com

"Extra intézkedéseket kell fontolóra vennünk, mert a vírus új változatától tartunk a legjobban" – fogalmazott Rutte, hozzátéve, hogy személy szerint ő is ellenezné például a kijárási tilalom bevezetését. A kormányfő óva intett a nem elengedhetetlen külföldi utazásoktól is.

A szabályok értelmében a külföldről visszatérő állampolgároknak vagy az országba látogatóknak érkezéskor 72 óránál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk, továbbá 10 napra karanténba kell vonulniuk.

A holland közegészségügyi intézet keddi adatai szerint az elmúlt hét napban az új fertőzések számának napi átlaga ötezer körül volt. Az oltási program január 6-án kezdődött el Hollandiában, eddig mintegy 44 ezer embert oltottak be.

*

FRISSÍTÉS:

Belgium március 1-jéig hosszabbít

A koronavírus terjedésének visszaszorítását célzó, november elején bevezetett intézkedések a korábban bejelentett január 15. helyett március 1-ig érvényben maradnak Belgiumban.

Alexander De Croo belga miniszterelnök közölte, ahol csak lehetséges, kötelező marad a távmunka. Ennek betartását szigorúbban fogják ellenőrizni. A nem alapvető kül- és belföldi utazás továbbra sem ajánlott. A nem elengedhetetlen utazások utáni karantén- és koronavírus-tesztkötelezettséget többszöri és szigorúbban ellenőrzik majd. A hatályos utazási szabályok várhatóan a farsangi ünnepek után is érvényben maradnak.

Az illetékes belga egészségügyi hatóság tájékoztatása szerint a koronavírus terjedésének többhetes csökkenését követően a hét eleje óta ismét több fertőzöttet vettek nyilvántartásba az országban. Az újonnan megfertőzöttek átlagos napi száma a hétvégén közölt 1664-hez képest keddre 2020-ra, szerdára 2070-re emelkedett.