#Magyarországmegvár – húsvéti zár a kirándulóhelyeken

Forrás: turizmus.com/MTI

 2020. április 08. 16:38

A húsvét különösen vonzóvá teszi a kedvelt kirándulóhelyeket, miközben egyre több település lezárásokkal próbálja távol tartani a látogatókat. Szerkesztőségünk is arra kér mindenkit, ne most vegye nyakába az országot, mert #Magyarországmegvár.

Korábbi cikkünkben már bemutattuk a jelenséget, amellyel országszerte találkozni a népszerű kirándulóhelyeken, erdőkben, falvakban, vízpartokon. A tavasz, a húsvét és a hosszú hétvége már most intézkedésre sarkalt egy sor turisztikai desztinációt, amely aggódik, hogy a kijárási korlátozás ellenére ellepik őket hétvégén a kirándulók.

 

Tihany lezárta a parkolókat

Két nappal ezelőtt Tihany polgármestere, Tósoki Imre felhívást tett közzé a Facebookon, mert a jó idő beköszöntével sok kiránduló érkezik a településre.

Azt írta, a falu közkedvelt helyszíneit csoportosan keresik fel a vendégek, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár, ezért úgy döntöttek, hogy a település központjában lévő parkolókat ideiglenesen lezárják.

"Az itt élők egészségének védelmében kérjük a túrázni vágyókat, hogy vegyék komolyan a járvány elleni védekezést, és sétáljanak lakóhelyükön, annak környékén. Ne sodorják saját magukat és másokat veszélybe. Tartsák be a kijárási korlátozásokat!" – írta a felhívásban.

Tihany polgármestere felelősségteljes viselkedésre kéri a látogatókat

Fotó: 123rf

Tihany polgármesterének felhívása után újabb települések vezetői kérik a húsvéti ünnepekhez közeledve, hogy az emberek a koronavírus-járvány miatt ne látogassanak el népszerű kirándulási helyszíneikre.

 

Hollókőn elmarad a húsvéti fesztivál

Hollókő a honlapján azt közölte: a kialakult helyzetben úgy döntöttek, hogy a település "becsukja kapuit", a hagyományos húsvéti fesztivál is elmarad. Hozzátették, a falut természetesen nem zárhatják be, de arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon. "Most az itt élők egészségét tartjuk a legfontosabbnak, hiszen ők teszik ezt a falut valóban élővé" – írták, jelezve: a járvány idejére Hollókőn zárva maradnak a múzeumok és a Küszöb információs központ is.

Az idei húsvét nem ilyen lesz Hollókőn, de a hagyományaikat őrzik, és a népviseletet is magukra öltik a falu lakói, ki-ki a saját otthonában

Fotó: Facebook / I love Hollókő

Szentendre belvárosába csak az ott élők hajthatnak be

"Szentendre húsvétkor zárva lesz a turisták elől" – közölte honlapján a Pest megyei város önkormányzata. Közleményükben azt írták: az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kijárási korlátozás ellenére autós turisták tömegei keresik fel hétvégenként a település belvárosát és a Duna-partot. Fülöp Zsolt polgármester ezért – tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre – elrendelte Szentendre belvárosának részleges lezárását a húsvéti ünnepek idejére. A döntés értelmében csak a belvárosban lakók, az ott tartózkodási hellyel vagy ingatlannal rendelkezők, illetve a védett övezetekbe szóló behajtási hozzájárulás birtokában hajthatnak be gépkocsival erre a területre nagypéntektől a húsvéti ünnepek végéig.A város védett és korlátozott forgalmú övezeteiben ezekben a napokban csak igazoltan fontos szolgáltatás igénybevétele esetén lehetséges a behajtás. Mindenkit arra kérnek, maradjon otthon.

Az üzenet közös...

Fotó: Facebook

Tokaj, Szarvas és Békésszentandrás sem kér a látogatókból

Tokaj összes parkolóját lezárják a járványveszély miatt a húsvéti és az azt követő hétvégékre – tájékoztatott a Tisza-parti város önkormányzata. A közlemény szerint a szigorításra azért volt szükség, mert a kijárási korlátozás ellenére az elmúlt hétvégén is sok turista töltötte a napsütéses délutánt Tokajban.

Az intézkedés minden önkormányzati parkolót érint, így a Bodrog partjánál, a Fesztiválkatlannál és a Paulay Ede Színháznál sem lehet majd megállni. Több fizetőparkoló sem nyit ki, erről a terület tulajdonosaival egyeztetve döntöttek. A járványhelyzetben arra kérnek mindenkit, hogy ne látogassák Tokajt.

A békésszentandrási és a szarvasi polgármester közös felhívást adott ki, hogy a közelgő ünnep idején – amikor általában sokan mennek el a Holt-Körös partjára – a települések szállásadói függesszék fel tevékenységüket, a veszélyhelyzet idején ne fogadjanak vendégeket. Sinka Imre és Babák Mihály azt írta: "Térségünk az állandó lakosok létszámához igazodó egészségügyi feltételekkel rendelkezik, az idelátogatók számának növekedése komoly kihívást jelentene az ellátás terén is".

 

Velence bezárt

Velence önkormányzata a múlt hétvégi tapasztalatok alapján szerda délutántól korlátozza a parkolást a városban. A település közösségi oldalára feltöltött helyi televíziós interjúban Gerhard Ákos polgármester elmondta: a hétvégén ellepték a kirándulók a várost, a korzó parkolója megtelt, a környező utcákban is sok idegen jármű parkolt, ezért lezárják a parkolókat a hétvégékre és az ünnepnapokra egészen a járványveszély végéig.

Ez alól kivétel a korzóban üzemelő áruház parkolója, ahol a vásárlók egy órát parkolhatnak, valamint a vasút melletti parkoló, amelyet nem zárnak le a munkába járók miatt.

 

Orfű és Abaliget is otthonmaradást kér

Baranya megye több népszerű üdülőtelepülésének önkormányzata is otthonmaradásra szólította fel az embereket az ünnepek előtt.

A pécsiek kedvelt kirándulóhelyén, a Mecsek hegyei között lévő Orfűn már korábban bezárták a település látnivalóit, és polgárőrökkel segítenek megakadályozni a tavak környékén sétáló, kiránduló emberek csoportosulását.

A falu vezetői a sétányok helyett az erdei utak használatára buzdítják az embereket.

A szomszédos Abaligeten is figyelemfelhívó tábla szólítja otthonmaradásra azokat, akik a helyi csónakázótó környékén pihennének.

A pécsiek körében leggyakrabban látogatott malomvölgyi tavak mentén a játszótereket már lezárták, a szomszédos települések önkormányzatai pedig arra szólította fel a kirándulókat, hogy ne csoportosuljanak a népszerű tavakat övező helyszíneken.

Kapcsolódó cikkek

#Magyarországmegvár

2020. április 06.