#Magyarországmegvár

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2020. április 06. 13:32

A jó idő beköszöntével elárasztották a bezártságtól besokallt városlakók az egynapos kirándulások kedvelt célpontjait, kivívva ezzel a helyiek felháborodását. Nem könnyű ilyenkor eltalálni, hogyan is kommunikáljanak helyesen a desztinációk. Szeretnénk összegyűjteni a jó gyakorlatokat.

Az elmúlt hétvégén ismét tele volt a közösségi média posztokkal pro és kontra, amelyek azt taglalták és illusztrálták, mennyien tömörültek össze a kedvelt kirándulóhelyeken – a március 28-án életbe lépett országos kijárási korlátozás ellenére. Kiemelten ki van téve ennek a jelenségnek a főváros környéke, a Dunakanyar, továbbá a népszerű egynapos kirándulóhelyek, és azok a desztinációk, ahol sok városban élőnek van nyaralója, így például a Velencei-tó és a Balaton.

A desztinációk más-más megoldást találtak ennek a soha nem tapasztalt, és kétségkívül nem egyszerű helyzetnek a kommunikálására.

A kirándulóellenes, barátságtalan felütés semmilyen kommunikációban nem célravezető, de mit tehet egy desztináció, amelyik hosszú távon egyszerre szeretné megtartani az iránta érdeklődő lojális látogatókat, és megvédeni a helyi lakosságot?

Látni jó és rossz példákat egyaránt.

Kezdetben kevésbé kifinomult megoldások is születtek, akadt, ahol kitették a behajtani tilos táblát azzal a kiegészítéssel, hogy „kivétel helyi lakos".

A tábla mindent elmond

Fotó: Facebook

Az egész közösségi médiát bejárta a Zebegény településtáblájára biggyesztett barátságtalan mondat: „Ha Ön turista, és ezt a szöveget olvassa, akkor az BAJ. Veszélyezteti az itt élők életét."

A közösségi médiát bejáró cetli azóta remélhetőleg lekerült a település táblájáról

Fotó: Facebook

Mostanra szerencsére eljutottunk odáig, hogy a jövőre is gondoló turisztikai desztinációk elszámoltak tízig, és kedvesebb, vagy humoros formáját választották a visszatartó kommunikációnak.

Tette ezt például Szentendre, ahol az alábbi plakát várja a városba érkező autósokat, ráadásul két nyelven!

Szentendre két nyelven kommunikál a látogatókkal

Fotó: Szentendre.hu

A Velence Korzó parkolója is megtelt a hétvégén, amire reagálva a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület az alábbi felhívást intézte a turistákhoz Facebook-oldalán:

„Szereti a Velencei-tavat? Mi is, akik itt élünk, ez a mi otthonunk. Kérjük, tisztelje az itt élőket, vigyázzunk egymásra, most maradjon otthon. Szívesen látjuk majd újra a turistákat, látogatókat, ha már lehetséges minden veszély nélkül. Ne veszélyeztessék az itt élők életét. Kérjük Önöket, hogy legyenek tekintettel a Velencei-tavi lakosokra, akik igyekeznek eleget tenni a "Maradj otthon" felhívásnak!"

Ezzel a riasztó képpel kérik a látogatókat az otthon maradásra a Velencei-tónál élők

Fotó: Facebook

 

#Magyarországmegvár

Mindenkitől elvárható, hogy legyen tekintettel a környezetére, és cselekedjen felelősséggel akkor is, amikor a kijárási korlátozás idején sport vagy szabadidős céllal elhagyja egy kis időre a lakhelyét. Ám, hogy erre milyen módon hívjuk fel a turisták figyelmét, azt érdemes alaposan átgondolni, és akár kommunikációs stratégiai kérdésként kezelni.

A kialakult helyzetben nekünk, turisztikai szakembereknek, és minden városvezetőnek felelőssége, hogy ha már a koronavírus földbe döngölte a turizmust, legalább ezt a nyílvesszőt ne lőjük ki magunkra, és ne szigorral vagy barátságtalan gesztussal küldjük haza a látogatókat. Mert a veszély elmúltával esetleg nehéz lesz majd őket visszacsábítani.

Szerkesztőségünk azzal tudja segíteni a pozitív kommunikációt, hogy vállalja: a legérdekesebb jó gyakorlatokat közzé teszi, #Magyarországmegvár hashtaggel gyűjti weboldalán, és megjelentetjük őket a napi szakmai hírlevelünkben is.

Ha Ön is ismer jó gyakorlatokat, küldje el nekünk!

E-mail: bulletin@turizmus.com

Egy pozitív példa, szintén a Dunakanyarból

Fotó: Facebook