Budapest Convention Bureau: célkeresztben a brit és az amerikai piac

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. április 26. 11:23

Világszinten az előkelő 22. helyet szerezte meg Budapest a nemzetközi szövetségi konferenciák számát tekintve tavaly. A hazai MICE-piac megrendelői toplistáját a brit, az amerikai és a német cégek vezetik. Idén várhatóan a legnépesebb rendezvény a júniusi Jehova tanúi konfererencia lesz.

Varsót, Zürichet vagy Bangkokot is megelőzve végzett világszinten a 22. helyen tavaly Budapest a nemzetközi szövetségi konferenciák száma alapján állított rangsorban – emelte ki Erdei Bálint, a Budapest Convention Bureau (BUDCB) szakmai fórumán.

A szakmai fórum résztvevői

Fotó: Budapest Convention Bureau

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, a MICE-piac fontos szerepet tölt be a magyar turizmusban, hiszen a szegmens vendégeinek átlagos tartózkodási ideje ‒ szemben a szabadidős forgalom 2,7-es átlagával − 3,2 éjszaka. Ennek megfelelően az MTÜ távlati célja, hogy 2030-ra megduplázódjon a nemzetközi rendezvények száma.

Lippai Ildikó, a BUDCB senior sales menedzsere az Iroda friss MICE-piaci felmérésének eredményeit ismertetve elmondta, az általuk elemzett 1707 esemény 40%-a volt konferencia, 22%-a meeting vagy tréning, 15%-a incentive program, míg a virtuális rendezvények száma már alig érte el a 3%-ot.

A megrendelő cégek toplistáját a britek, az amerikaiak és a németek vezetik, e három nemzethez köthető a hazai MICE-események fele. A TOP10-es lista további helyezettjei mind európai uniós országok. Az incentive utak kapcsán kiemelte, egyre népszerűbbek a vidéki programok.

Az idei hazai nagyrendezvények sorát április 6-9. között a 2500 résztvevős EPA (European Psychiatric Association) kongresszus nyitotta. A legnépesebb rendezvény pedig a Jehova tanúi konferencia lesz júniusban, 30 ezer fő részvételével. AZ ISUOG (Internarional Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) őszi világkongresszusára 3500 delegátust várnak, a travelWorld szeptember végi eseményére 16 ezren utaznak hazánkba, míg az IB Global Conference rendezvényére 1500 fő érkezhet Budapestre október közepén.

A BUDCB sikeresen pályázott többezer fős nagyrendezvényekre is, ezek többségükben orvosi szövetségek konferenciái. Ősszel és a jövő év első felében zajlanak majd, mint például az European Society for Paediatric Oncology és a Oligonucleotide Therapeutics Society kongresszusa, de van már 2026-os visszaigazolt rendezvény is.

Lippai Ildikó ismertette a 2022 novembere óta a Magyar Turisztikai Ügynökség kötelékébe tartozó BUDCB idei külföldi sales-aktivitásait is.

Elmondta, 2024-ben várhatóan a frankfurti IMEX-en, a Las Vegas-i IMEX Americán és a barcelonai IBTM vásárokon képviseli majd a BUDCB a hazai MICE-iparágat. A frankfurti esemény előtt az MTÜ korlátozott számban személyre szabott szakmai felkészítésben is részesíti azokat a társkiállítókat, amelyek erre a pilot jelleggel indított szolgáltatásra külön lehetőségként pályázhattak. A folytatásról a kiértékelést követően döntenek majd.

Bár idén különösen a brit és az USA piacon erősíti jelenlétét a BUDCB, ugyanakkor részt vett olyan szakmai eseményeken is, mint a ljubljanai Conventa, az m&i Fest Marrakesh-ben vagy az Event Club Association Forum Valenciában. Az idei tapasztalatok alapján jövőre még hangsúlyosabb jelenlétet tervez az Iroda a Conventán, amely mára jelentős regionális eseménnyé nőtt.

A BUDCB által szervezett tanulmányutak kapcsán a szakember elmondta, többek között egy USA fókuszú amerikai fam tripet szervez a BUDCB az IMEX utánra, valamint egy szövetségeket irányzó tanulmányutat az őszi ISUOG kongresszus alatt.

Lippai Ildikó kiemelte, mindeközben a BUDCB országjáró roadshow-t indított annak érdekében, hogy összehozza a MICE területén érdekelt szakembereket és szolgáltatókat.

Mindezek mellett a BUDCB idén is szakmai támogatást biztosít az őszi MICE Business Day esemény számára.

A BUDCB 2023 tavaszán indította szakmai fórumainak sorozatát, az első eseményről ebben a korábbi cikkünkben számoltunk be.