Bemutatkozott a Budapest Convention Bureau új csapata

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. április 24. 16:52

Tavaly november óta a Magyar Turisztikai Ügynökség Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága viszi tovább a Budapest Convention Bureau brandet. Ezzel kapcsolatban az ügynökség kongresszusi piacépítésért felelős csapata egy szakmai fórumon ismertette stratégiai célkitűzéseit és idei aktivitásait.

Az eseményen számos témát érintettek a nemzetközi vásároktól a Konferencia Nagyköveti Programig, arra is kitértek, hogyan szeretnék megduplázni a hazánkba vonzott nemzetközi kongresszusok számát.

Tavaly év vége óta a MICE egyéb területei mellett a szövetségi konferenciaturizmussal kapcsolatos ágazatirányítói feladatokat is a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) látja el. Az első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel megrendezett találkozón Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese köszöntötte a meghívott szakmai szervezeteket a Budapest Music Centerben.Jakab Zsófia kifejtette, hogy az erőforrások optimalizálása indokolta a kongresszusszervezéssel kapcsolatos feladatok átvételét, melyeket a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának szakemberein túl egy dedikált csapat lát el. Nyitottak egyúttal a szakma minden építő javaslatára, tapasztalataik, aktuális kihívásaik megosztására – hangsúlyozta.

A találkozón a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, a Magyar Beutaztatók Szövetsége, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, valamint a Magyar Turisztikai Program Alapítvány vezető képviselői vettek részt és segítették az idei tervek véglegesítését.

 

Elengedhetetlen a minőségi adatszolgáltatás

A részleteket Szégner Zsuzsa, az MTÜ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója ismertette a fórum résztvevőivel. Elsőként a szektor súlyát illusztráló friss statisztikai adatokat osztott meg, például azt, hogy a hivatásturisztikai céllal érkező utazók minimum 30 százalékkal többet költenek a szabadidős turistánál. Azonban a GKI Gazdaságkutató Zrt. szövetségi konferenciavendégek körében végzett tavalyi felmérése ennél jóval többet, háromszor magasabb szálláshelyi költést mutatott ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált átlagköltésnél.

bcb

Az MTÜ szakmai fórumán az asztalfőn: Jakab Zsófia vezérigazgató-helyettes (középen balra), Szégner Zsuzsa nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató (középen jobbra), valamint a két új MICE-szakértő: Lippai Ildikó (bal szélen) és Molnár-Győri Noémi (jobb szélen

Fotó: MTÜ

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai MICE-piac viszonylag adatszegény, ezen mindenképpen változtatni szeretnének. Kommunikációs szempontból és a szövetségi események odaítélésekor is sokat nyom a latban, hogy hol állunk a nemzetközi szakmai szervezetek rangsoraiban. „Nagyon jó lenne, ha Budapest legutóbb elért helyezéseit – az ICCA-nál 12., az UIA-nál 17. helyezést – sikerülne megőrizni, emiatt is nagyon fontos a minőségi adatszolgáltatás a cégek részéről. A kormányzat felé is az adatokkal tudjuk alátámasztani a MICE-szektor stratégiai jelentőségét és fejlesztési igényeit” – fogalmazott.

Ebben kérik a szövetségek és tagságuk fokozott együttműködését, ami azért is aktuális, mivel a tavalyi utolsó és az idei első negyedévi teljesítményekre vonatkozó adatbekérések jelenleg is zajlanak.

 

Budapest Convention Bureau márkanév és üzletszerzés

Megőrizve a már ismert arculatot, az egységesített Budapest Convention Bureau (BUD CB) brand és névhasználat továbbvitele mellett döntött a szakmai csapat. Fő célkitűzésük pedig az üzletszerzés, ennek érdekében a kollégák értékesítés fókuszú tevékenységet folytatnak – hangsúlyozta Szégner Zsuzsa. A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságon a fő hivatásturisztikai küldőpiacok csaknem mindegyikével anyanyelvű országspecialisták foglalkoznak, akik eddig is segítették a corporate és az incentive szektort. Erre az évre pedig kifejezetten feladatul kapták a MICE-aktivitások fokozását.

Ezért a szakmai csapatot két új MICE-szakértővel erősítették meg, Molnár-Győri Noémi reaktív sales manager és Lippai Ildikó proaktív sales manager személyében, akik elsősorban a szövetségi területen dolgoznak majd az üzletszerzésen. Hamarosan egy elemző-kutató kolléga is csatlakozik hozzájuk, akitől a MICE-szektor hatásvizsgálatát, az adatminőség javítását és a lehetséges érdeklődők felkutatását várják.

 

Idei tervek, együttműködés a szakmával

A piacfeltárás folyamatát a szakmai szövetségekkel együttműködve alakították ki, a beérkezett megkeresések kapcsán pedig az MTÜ az évente pályázható Kiemelt Partner Program résztvevőire számít. Az idei felhívás júniusban jelenik meg. A cím elnyerésének kézzelfogható marketingkommunikációs és üzleti hozadéka többek között, hogy ajánlják őket a BUD CB honlapján is, amely az eredeti helyén és nevén, megújulva működik tovább.

A szállodák, DMC-k adatai egységes szerkezetben jelennek meg, ezek mellé a PCO (professzionális kongresszusszervező) kategória létrehozását is tervezik. Az online rendezvénynaptár is folyamatosan frissül majd.

bcb

A szakmai találkozón az MSZÉSZ, a MUISZ, a MABEUSZ, a MaReSz és az MTPA vezető képviselői vettek részt

Fotó: MTÜ

Az idei aktivitások kapcsán elhangzott, hogy a BUD CB brand három MICE-vásáron (IMEX Frankfurt, IMEX Las Vegas, IBTM Barcelona) jelenhet meg nemzeti standdal. Az MTÜ MICE-szakértői továbbá több szövetségi és corporate fókuszú nemzetközi workshopon is részt vesznek. A vásárok mellett több szakmai tanulmányutat is szerveznek a legjelentősebb potenciálú piacok szereplőinek.

A hazánkban megrendezett MICE-események szervezőit a city support (tömegközlekedési jegyek, információs pult, reptéri MICE-csomag stb.) lehetőségével is tudják támogatni. Ezentúl több mint 20 piacon folytatják a nemzetközi kommunikációt, amelynek sikerét jelzi, hogy az elmúlt negyedévben 486 millió egyedi felhasználót értek el. Ennek során az adott piaci szegmenselérésére legalkalmasabb csatornákon, anyanyelvükön szólnak a potenciális ügyfelekhez.

Szerkesztőségi tartalmakat jelentetnek meg felsővezetőknek, expatoknak és diplomatáknak szóló kiadványokban. Újraindítják a Konferencia Nagyköveti Programot is azokban a gazdasági és tudományos ágakban, amelyekben a pályázati folyamat támogatása több szövetségi kongresszus elnyerésével kecsegtet.

Az MTÜ hasonló tematikával a jövőben is szervez szakmai találkozókat

Fotó: MTÜ

A nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató előadását kötetlen szakmai eszmecsere követte a meghívottakkal. Jakab Zsófia nagy sikerként értékelte a találkozót, amelynek fontos hozadéka, hogy az üzletszerzéssel kapcsolatos célok megvalósításában az MTÜ maga mögött tudhatja a szakmai szervezetek támogatását és együttműködését. Az ügynökség a párbeszéd folytatására hasonló tematikával és meghívotti kör számára évente három alkalommal tervezi folytatni a szakmai találkozók sorát.