Horvátországban nőtt az új koronavírusos esetek száma

Forrás: MTI

 2021. július 05. 18:45

Tíz hét folyamatos csökkenés után a múlt héten 22 százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a megelőző héthez képest – derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) nem elégedett az átoltottság arányával sem. Dijana Mayer járványügyi szakember, a HZJZ munkatársa elmondta: szerették volna, ha június végéig sikerül beoltani a lakosság felét, de a számok ennél sokkal alacsonyabbak.

A lakosság mindössze 35 százaléka kapta meg valamelyik vakcina első dózisát, ami nem elég ahhoz, hogy nyugodtak lehessenek és visszatérhessenek a régi, normális élethez.

Zágráb attól tart, hogy az alacsony átoltottság miatt egy újabb járványhullám érheti el Horvátországot, és a tavalyi évhez hasonlóan már augusztus 15-én véget érhet a turisztikai szezon.

Továbbra is nagyok az eltérések az átoltottság terén a megyékben. A legtöbben – a felnőtt lakosság 46 százaléka – Zágrábban, a fővárosban oltatták be magukat, Isztriában ez a szám valamivel több mint 40 százalék, míg a dalmát megyékben sokkal kevesebb.

Horvátország attól tart, hogy az alacsony átoltottság miatt egy újabb járványhullám érheti el az országot

Fotó: 123rf.com

A Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) Horvátországot négy régióra osztja: Isztria az adriai Horvátországhoz tartozik, amely egészen Dubrovnikig magába foglalja a tengermelléket. A megye vezetése már többször is kérte a kormányt, hogy javasolja az ECDC-nek a megyék szerinti monitorozást, mert szerintük így hátrányos helyzetbe kerülnek. Isztriában mindössze három aktív esetet tartanak számon, miközben Zára (Zadar) megyében 159-et.

Járványügyi szakemberek szerint – ha tovább nő az újonnan fertőzöttek száma – Horvátország hamarosan lekerülhet az úgynevezett zöld jelzésű országok listájáról, és más országok, ahonnét a turisták érkeznek, szigorításokat vezethetnek be a tengerparti országgal szemben.

Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki. Zágráb ezért védettségi igazoláshoz kötné a jövőben a szolgáltatások igénybevételét és az állami támogatásokat a vállalkozók számára. Így akarja felgyorsítani az oltási kampányt és lassítani a járvány terjedését.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 508 083-an kaptak védőoltást, közülük 1 161 224-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 34 százaléka.

Mint arról a napokban hírt adtunk, Horvátország július 1-jétől szigorította a turisták belépésének feltételeit. A Horvát Idegenforgalmi Közösség tájékoztatása szerint július 15-ig lesznek érvényben a beutazást korlátozó intézkedések.