Szigorodtak a horvátországi beutazás feltételei

Forrás: turizmus.com

 2021. július 01. 11:06

A horvát hatóságok az uniós Covid-igazolvány július elsejei bevezetésével egy időben szigorították a beutazás nemrégiben lazított feltételeit. A külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján megjelentek az újra szigorított szabályok, mindenki ezek figyelembe vételével induljon csak útnak!

A szigorítás mindenképpen váratlan annak fényében, hogy két nappal ezelőtt a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján még azt írtuk, hogy a magyar állampolgárok közúton vagy vasúton minden korlátozás nélkül, a Covid előtti időkhöz hasonlóan, egy személyi igazolvánnyal utazhatnak Horvátországba és a hazautazáshoz sincs szükség védettségi igazolványra.

Ehhez képest a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján július elsején az alábbi információk jelentek meg a szomszédos országba való beutazás feltételeiről:

Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem rendelkeznek az unióban kölcsönösen elfogadott, érvényes digitális Covid-igazolással.A digitális Covid-igazolás felmutatása, érvényes útiokmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól.

Az uniós Covid-igazolás beszerzéséről ebben a cikkben írtunk, a legegyszerűbb módja, ha az EESZT Lakossági portáljára belépve saját magunk kinyomtatjuk, vagy digitálisan letöltjük.

Supetar kikötője Brac szigetén

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Az a magyar állampolgár, aki nem rendelkezik uniós digitális Covid-igazolással, az alábbi – választható – feltétek egyikének teljesítésével léphet be akadálymentesen Horvátország területére:

a) 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi, hitelesített (nem gyógyszertári) antigén gyorsteszt birtokában

Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni (ez lehet apartman, hotel vagy magánház is).

A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a Covid-betegségen és azt a határátlépéskor hivatalosan (6 hónapnál nem régebbi orvosi igazolás kell) igazolni tudja. A betegségen való átesettséget igazoló magyar védettségi igazolványt a horvát hatóságok nem fogadják el.

 

b) Covid-védőoltással:

A Pfizer/Moderna/Sputnik vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentesbelépést biztosít, az első dózis felvételét követő 22. és 42. nap közötti időszakban, míg az AstraZeneca vakcina első dózisával oltott személyek esetében az első dózis felvételét követő 22. és 84. nap közötti időszakban.

Ha az első dózis felvételét követő mentességi időszak (a 42. nap, illetve 84. nap) letelik, akkor a beutazó csak a második dózis felvételét követően tud szabadon és karantén-mentesen beutazni.

A Sinopharm vakcina esetében két dózis felvétele biztosít szabad belépést, míg a Janssen vakcina esetében az oltást követően 14 napnak kell eltelnie a teszt- és karanténmentes beutazáshoz.

Az a személy, aki az utazást megelőző fél évben átesett a Covid-betegségen és csak egy oltási dózist kapott meg, az első oltást követő fél évig szintén mentesül a karantén és teszt kötelezettség alól.

A védőoltás megszerzését igazoló igazolványokat, papír alapú dokumentumokat nem szükséges horvát vagy angol nyelvre lefordíttatni.

A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és azok eleget tesznek az előírt beutazási feltételeknek.

A határon nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a entercroatia.mup.hr honlapon keresztül.

A Horvátország területén tranzitálók mentességi kategóriába esnek, tehát karantén- és teszt kötelezettség nélkül áthaladhatnak az ország területén, amelyet a belépéstől számított legkésőbb 12 órán belül el kell hagyniuk.

További részletek a Konzuli Szolgálat oldalán érhetők el.

*

Frissítés: Tesztelés a vonaton

A Continental Railway Solution, amely Budapest érintésével napi vonatjáratot közlekedtet az Adriára, arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy aki nem rendelkezik oltási igazolással, annak a vonat fedélzetén lehetősége van külön díj (8 EUR) ellenében elvégeztetni az antigén tesztet a ma, illetve a holnap éjszakai járaton.