Idősíkok találkozása – új kiállítás nyílt Ipolytarnócon

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 26. 09:54

Új állandó kiállítással várja az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület a látogatókat az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban.

A kiállítás, amelynek címe Idősíkok találkozása – Az Ipolytarnóci Ősmaradványok múltja, bemutatja az 1830-as években kezdődött és máig tartó feltáró munkát, kapcsolatba állítva a sokmillió éves geológiai múlttal.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a megnyitón elmondta, a kiállítás célja, hogy segítsen értelmezni a területen látottakat, közben pedig emléket állít mindazoknak, akik a legtöbbet tették a 19. századtól máig Ipolytarnócért.

Nagy Júlia ökoturisztikai osztályvezető, a kiállítás egyik megálmodója kiemelte: a tárlat segít megérteni például, hol helyezkednek el korban az itteni leletek a dinoszauruszokhoz vagy éppen a mai emberhez képest, és választ ad számos olyan kérdésre, amelyet a látogatók feltettek a geológiai túrák során. A projekt megvalósítása során fontos szempont volt a fogyatékkal élők segítése, vagyis az akadálymentesítés biztosítása.

A vizuális megjelenítés szintén hozzájárul ahhoz, hogy a szövegek elolvasása nélkül is érthetőek, értelmezhetőek legyenek a látottak. A kutatások iránt mélyebben érdeklődőket oly módon segítik, hogy összeállították a területről megjelent cikkek jegyzékét, és elkezdték a fotók összegyűjtését is, amelyből egy válogatás már megtekinthető.

Látványos az új tárlat

Fotó: Bükki Nemzeti Park

Ottjártunkkor is sok gyerekkel érkező család volt kíváncsi a páratlan ősfenyőkre. Körükben különösen nagy sikert arat a 4D-s mozi, amelynek meglátogatása szintén benne van a belépőjegy árában.

Ráadásul minden kipróbálható: megsimogathatók a lábnyomok és a bemutatott ősfák, és a látogatók szelfizhetnek az ősállatokkal. A gyerekek számára – különböző korcsoportok alapján – a szeptemberben debütáló okostelefonos játék nyújt majd plusz élményelemeket. Ehhez módszertani útmutató is készül az osztálykirándulásokat kísérő pedagógusok részére, de a kiállítás minden korosztály számára érthető és élvezhető enélkül is.