Elstartolt a turisztikai főszezon Pécsett

Forrás: turizmus.com

 2023. április 28. 15:12

A főszezon kínálatáról a Zsolnay Negyedben lévő M21 Galériában tájékoztatták a sajtót a Pécs NYITVA kiemelt partnerei.

A Zsolnay Negyedben lévő M21 Galériában, az I. Pécsi Fotótavasz kiállítás területén tájékoztatták a sajtót a Pécs NYITVA kiemelt partnerei a turisztikai főszezon kezdetén.

A turizmus kiemelt terület a város gazdasági életében, jelenleg is számos olyan fejlesztés zajlik, amely hosszú távon is szolgálja a turizmust, illetve van több olyan, amely most ér révbe – mondta el Ruzsa Csaba alpolgármester.

A Világörökség fejlesztése kapcsán a Cella Septichora megújulva fogadhatja a vendégeket, de látványosan halad a Janus Pannonius Múzeum új látogatóközpontjának kialakítása is a Széchenyi téren, valamint még idén befejeződik a Misina tető és környezetének megújítása az 50 éves jubileumát ünneplő TV-torony körül.

Pécs egy jól előkészített és megtervezett szezon elé néz – tette hozzá az alpolgármester. Dolgoznak a város turisztikai infrastruktúrájának fejlesztésén és bővítésén is, a reptérfejlesztés és a minőségi szállodaberuházás a prioritások között szerepel. A cél a kétszázezer vendégéjszaka elérése a főszezonban.

Hummel Márk, a ZsÖK Nkft. ügyvezetője ismertette a szezon kiemelt eseményeit, programjait. A Zsolnay Negyed állandó kiállításai mellett idén a legnépszerűbb programok, úgymint a májusi Zsolnay Piknik, a Városi Gyereknap, júniusban a LokArt+SétaTér Fesztivál, július elején a Zsolnay Fényfesztivál, nyár végén pedig a Szamárfül Fesztivál csábít sok vendéget Pécsre. Emellett a Kulturális Negyed vasárnaponként kertmozival, kellemes esti koncertekkel, tematikus sétákkal és Zsolnay Plázs névre keresztelt hangulatos pihenő- és gasztrohelyszínnel is készül. További érdekesség, hogy júniusban a Zsolnay Negyed Laborjában a LokArt Fesztiválhoz kapcsolódóan nyílik a budapesti Illúziók Múzeumának utazó kiállítása.

Ezt követően Kőhalmi Andrea, a Janus Pannonius Múzeum marketingvezetője elmondta: a háromévente mindössze három hónapra kiállítható Toulouse-Lautrec világa című litográfia-gyűjteménynek Budapest, Róma és Peking után Pécs és a Csontváry Múzeum adhat otthont. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódó, Hűséggel és bátorsággal című, a reformkort megidéző kiállítás pedig a Vasváry-házban várja látogatóit. A Múzeumok Éjszakáján idén több mint 50 programmal várják az érdeklődőket.

Sajtótájékoztatót tartottak a pécsi turisztikai főszezon kezdetéről

Fotó: Pécs NYITVA

 

Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója a május 12-én megrendezésre kerülő Tour de Hongrie kerékpáros verseny Pécset és környékét érintő útvonalát mutatta be. A verseny mindenütt teljes útlezárás mellett halad, így Pécsett is forgalomkorlátozásra kell majd számítani. A kiegészítő programok aznap már reggel indulnak a belvárosban, majd a város három különböző pontjáról induló Decathlon Kerékpáros Gurulás a belvárosban egyesül, és egy látványos tömeget alkotva együtt érkezik meg a Ferencesek utcáján át a Széchenyi tér környékére, hogy aztán a belvárosi szakaszon ugyancsak együtt buzdíthassák a profikat.

Még nyitva áll a regisztráció az amatőr versenyzők előtt a Zsolnay-kupa betétfutamra, amely ugyanazon a zárt pályán indul a profi mezőny előtt a pécsi belvárosból az Állatkertnél lévő célterülethez.

A Tour de Hongrie mellett a június 22-24. között megrendezett 56. Mecsek Rallye lesz kiemelkedő nemzetközi szintű sportesemény a városban, amely a hazai autósport egyik legnagyobb, több mint fél évszázados múltra visszatekintő versenye. Emellett lesz futókörök napja a Tüskésréten, május végén pedig egy nagyszabású serdülő vízilabda OB-nek ad otthont a város.

Gellai Gergő, a Baranyai Gasztronómiai Klaszter alelnöke nagy örömmel számolt be arról, hogy a három év kényszerpihenő után visszatérő Pécsi Egyetemi Napok április 28-án startol el. Május közepétől pedig újra koncertektől lesz hangos a Káptalan Kert, a line-up a Budapest Parkéval vetekszik. Az előzetes jegyeladási adatokból látható, hogy egyre nagyobb távolságból érkezik az érdeklődő közönség ezekre az eseményekre is.

(Nyitókép: 123rf.com)