Inside Beethoven – bújjon a zenészek bőrébe Bécsben!

Forrás: turizmus.com

 2020. december 17. 14:41

Rendhagyó kiállítás nyílt a bécsi Zene Házában. A Beethoven-emlékév keretében megrendezett programon beleképzelhetjük magunkat a zenészek szerepébe, és a speciális hanghatásoknak köszönhetően ugyanazt hallhatjuk, mintha egy nagyzenekar tagjaként muzsikálnánk.

Korábban történt

Ausztriában december 7-én enyhítettek a koronavírus miatti lezárásokon, így többek között a kulturális intézmények is újranyithattak. A bécsi Zene Háza is ezen a napon nyitotta meg újra kapuit és rögtön egy különleges programmal jelentkezett. Az „Inside Beethoven! – A bejárható zenekar” című zenei kiállítás a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából megrendezett programsorozat része.

A megszokottól eltérően itt nem a zenekar játszik élőben, a közönség pedig virtuálisan hallgatja, hanem fordítva. A szokatlan installáció úgy van kialakítva, hogy a zenekari tagok – például egy hegedűs, vagy egy csellista – helyére odaállhatunk, meghallgatva, hogyan hangzik az adott darab annak a szereplőnek a szemszögéből. Ennek köszönhetően úgy érezheti a látogató, mintha ő maga játszana – ez eddig csak a zenészeknek adatott meg.

A speciális hanghatásoknak köszönhetően ugyanazt hallhatjuk, mintha egy nagyzenekar tagjaként muzsikálnánk

Fotó: © Hanna Pribitzer

A zene, annak polifonikus struktúrája, az egyes hangszerek játéka és hogy mindezek külön-külön mit adnak hozzá az összhangzathoz, mind hirtelen érthetővé válik. A meghallgatható Beethoven-mű a fúvósok és vonósok által játszott Esz-Dúr szeptett op. 20 illetve ennek zongorára, klarinétra és csellóra írt trió változata. Minden hang a kottában végigkövethető a digitális panelen, és az is pontosan látszik, a virtuális művész éppen holt tart a darabban.

Az „Inside Beethoven” tárlatot a Detmold Zenei Főiskola alkotta meg kifinomult hangtechnika, összetett zenei informatika, valamint a zenetudomány segítségével. A vándorló kiállítás 2021-ben Németország- és Ausztria-szerte látható lesz.

A program a bécsi Zene Házában 2021. március 7-ig tart, az installációt járványügyi okokból csak egyenként lehet megtekinteni.