Januártól jön a kötelező oltás az Egyesült Államokban

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. november 05. 14:31

Az amerikai vállalatoknak két hónapjuk maradt arra, hogy bevezessék a Biden-adminisztráció legújabb, kötelező "oltás vagy teszt" szabályát, különben akár 130 ezer dolláros bírsággal is számolhatnak.

Az új rendelet alapján január 4-től azoknál a magánszektorban tevékenykedő vállalatoknál, ahol 100 főnél több embert foglalkoztatnak, kötelező lesz az oltás – számolt be róla a Financial Times. Amennyiben valaki úgy dönt, hogy nem oltatja be magát, minden héten negatív, hivatalos tesztközpontban végzett tesztet kell bemutatnia saját költségén.

Joe Biden amerikai elnök még szeptemberben közölte, hogy bevezetné a szabályt, mivel a koronavírus-fertőzések száma folyamatosan emelkedik az Egyesült Államokban, az oltási arány pedig lelassult. Az amerikai elnök szerint a rendelet segítene megvédeni a dolgozókat a koronavírustól, bár a republikánus kormányzók hevesen ellenezték a bevezetését, és perrel fenyegették meg a kormányt.

"A magasabb oltási arány megvédi a munkavállalóinkat, csökkenti a kórházi felvételeket és a haláleseteket" – mondta az amerikai kormányzat egyik magas rangú tisztviselője. "Ez jó a munkavállalóknak, és ami még fontosabb, a gazdaságnak is".

Az új, januári határidő azt jelenti, hogy a vállalkozások némi haladékot és könnyítést kapnak, hiszen nem a karácsonyi és újévi ünnepek környékén kell bevezetniük a szabályt, amikor a legforgalmasabb időszakot élik és munkaerőhiánnyal is küzdenek. A kiskereskedők azonban így is 90 napos végrehajtási időszakot kértek a rendelet bevezetésére.

A szabályok szerint a magánszektoron kívül álló vállalatoknak, vagyis minden szövetségi minisztériumnak és ügynökségnek, illetve a kormányzati vállalkozóknak és az egészségügyi szolgáltatóknak, amelyek pénzt kaptak az állami biztosítási rendszerektől, szigorúbb oltási kötelezettséget kellene érvényesítenie alkalmazottai számára – anélkül, hogy az oltás helyett a heti tesztelésre lenne lehetőség.

usa_123rf

Január 4-től azoknál a magánszektorban tevékenykedő amerikai vállalatoknál, ahol 100 főnél több embert foglalkoztatnak, kötelező lesz az oltás

Fotó: 123rf.com

Az alkalmazottaknak azonban nem feltétlenül kell majd igazolniuk oltási státuszukat, helyette aláírhatnak egy nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy be vannak oltva és tisztában vannak azzal, hogy ha nem mondanak igazat, az büntetőjogi szankciókat vonhat maga után. A be nem oltott munkatársaknak maszkot kell majd viselniük, és távolságot kell tartaniuk egymástól a munkahelyen.A magánvállalatoknál szúrópróbaszerűen végeznek majd ellenőrzéseket az oltások és a negatív tesztek meglétéről – amennyiben nem tartják be a szabályokat, akár 14 ezer dolláros (5 millió forintos) bírságot is kiszabhatnak a kisebb jogsértésekért, a nagyobb kihágásokért pedig 130 ezer dollárt is fizethetnek. Az egészségügyi vállalatokat is szigorúan ellenőrzik majd, ők a szabályok megszegésével azt kockáztatják, hogy teljesen kizárják őket az állami egészségbiztosítási programokból.

Az elnök szeptemberi bejelentése óta számos nagyvállalat, köztük a Delta Airlines, a Goldman Sachs és a McDonald's is szigorú oltási kötelezettséget jelentett be munkatársai számára. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a United Airlines közel 600 dolgozójának veszélybe került az állás, mivel nem oltatták be magukat.

A republikánusok és egyes munkavállalói csoportok azonban dühösen reagáltak az új szabályra. Richard Burr, a szenátus egészségügyi bizottságának tagja csütörtökön azt mondta: "Nem hiszek abban, hogy a szövetségi kormányzati mandátumok megoldják a problémáinkat. Látjuk, hogy rendőrök és tűzoltók mondanak fel, a pilóták betegállományba vonulnak, a munkaerő egy részét pedig elbocsátják a kötelező előírások miatt."

Bizonyos államok, mint például Texas és Florida republikánus kormányzói azzal fenyegetőztek, hogy bírósági úton támadják meg a szabályozást, és saját előírásokat vezetnek be az oltási kötelezettségekre vonatkozóan.

A Biden-kormányzat tisztviselői azonban azt mondták, hogy szabályaik felülírják a szövetségi állami törvényeket, és hogy erre jogi felhatalmazásuk van, mivel a világjárvány nemzeti vészhelyzetnek minősül.

A döntés 84,2 millió munkavállalót érint, mintegy 1,9 millió, a versenyszférában működő vállalatnál. Ezeknek a cégeknek további 18,5 millió dolgozója kivételt képez, mivel vagy távmunkában, vagy folyamatosan nem zárt térben, hanem szabadtéren dolgoznak.

Nyitókép: 123rf.com