Július végén adják át a megújult abádszalóki strandot

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. július 18. 09:25

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 400 millió forint pályázati támogatást nyert el a Tisza-tó legnagyobb strandjának korszerűsítésére. Az MTÜ további 100 millióval segíti a strand környezetének megújulását.

Hamarosan befejezik a felújítást és július végén várhatóan átadják Abádszalókon a megújult szabadvízi strandot. A strandfejlesztési projekt több fontos elemet tartalmaz – mondta a turizmus.com-nak Balogh Gyula polgármester.

A strand jobb oldalán átépítették a csúszdát, ami a korábbi kettő helyett három pályás lett. A parton két homokos plázs létesült, új játszóteret alakítottak ki, továbbá két korszerű vizesblokkot építettek, pelenkázóval, gyermekmosdóval és wc-vel. A vízparton zuhanyzókat helyeztek el, valamint új homokfoci-, és strand röplabdapálya is épült, amelyet meg is világítanak.

A korszerűsített csúszda

Fotó: Mentusz Károly

A vendégek közlekedését több száz méter hosszú, faborítású sétányok szolgálják. Az úgynevezett mentett oldalon elbontották a régi büféket és hat új, korszerű, terasszal ellátott kiszolgáló egységet alakítottak ki. A védőtöltésen panoráma kávézót nyitnak, ahonnan a vendégek jól láthatják a strandot és a környékét.

Mindezek mellett a régi büfék helyén új turisztikai fogadóépület is létesült, ahol egészségügyi szobát, női, férfi és akadálymentes öltözőt, zuhanyzót, értékmegőrzőt, valamint VIP öltözőt is rendeztek be. Az épület szomszédságában egy ezer négyzetméteres, többfunkciós rendezvényteret alakítottak ki, ahol koncerteket és más eseményeket is tartanak majd.

Új, teraszos büfésort építettek

Fotó: Mentusz Károly

A terület közüzemi rendszere is teljesen megújult, parkosítottak, fákat, növényeket telepítettek és füves részeket is kialakítottak.

A strandfejlesztéshez kapcsolódóan – egy másik projekt keretében – a Magyar Turisztikai Ügynökség 100 millió forintos támogatásával a strand környezetének infrastruktúráját is fejlesztik.

A foci- és a röplabdapálya is a vendégek rendelkezésére áll

Fotó: Mentusz Károly

Ennek keretében helyet kap például a Tourinform-iroda, és látványelemekben gazdag minigolfpályát építenek. A fejlesztés részeként még egy gyermekmosdó és pelenkázó is létesül. Az elnyert támogatásból sétányt is kialakítanak, amelyet közvilágítással látnak el. Mindezek mellett napvitorlás árnyékolókat, strandbútorokat, sétánypadokat vásárolnak, a vendégek tájékoztatására pedig információs táblákat helyeznek el.

Ezeket a fejlesztéseket várhatóan  még idén október végéig megvalósítják. Így a 2020-as turisztikai szezont már teljes egészében szolgálják majd.

Abádszalókon a nagyarányú korszerűsítésektől  a vendégek számának további növekedését várják – mondta a polgármester.