Káel Csaba: Minden krízis egyben lehetőség is

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. február 10. 18:12

A pandémia a kulturális és a turisztikai szektort egyaránt komoly kihívások elé állította, mégis rengeteg tanulságot és sikert is hozott ez az időszak – véli a Müpa vezérigazgatója, a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep alapítója, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Rekordszámokat ért el a magyar filmipar, és a Káel Csaba vezette Müpa is kiemelkedő eredményeket könyvelhet el, legyen szó a digitális platformok használatáról vagy innovatív kezdeményezésekről.

„Büszke vagyok arra, amit ma a Müpa jelent itthon és az országhatárokon túl, és mindarra, amit elértünk a megnyitása óta eltelt közel 17 évben.

Fantasztikus csapattal dolgozom együtt, sok szempontból modellértékű ez a működés: az elmúlt években felhalmozott tudás, tapasztalat az, ami ebben a nehéz időszakban is segített minket.A pandémia nagy rugalmasságra tanított mindannyiunkat, de meggyőződésem, hogy minden krízis egyben lehetőség is. Egy pillanatra sem álltunk meg, új formátumokat, új platformokat kerestünk, az volt a cél, hogy képesek legyünk a digitális térben is megteremteni a Müpa-élményt” – mondta a vezérigazgató.

Káel Csaba kiemelte, hogy az elmúlt évben a Müpa falai közt megvalósuló több száz program mellett közel háromszáz órányi streamelt koncerttel, előadással örvendeztették meg a nézőket a Müpa Home sorozat részeként.

Káel Csaba: Egy pillanatra sem álltunk meg, új formátumokat, új platformokat kerestünk

Fotó: Csibi Szilvia/Müpa

A Müpa két új összművészeti, fokozatosan országos léptékűvé váló nagy fesztivált is életre hívott 2021-ben: a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket és a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivált.

Mindkét eseménysorozat nagy sikerrel debütált, a tavaszi programsorozat még az online térben, míg az őszi már élőben várta a közönséget.

Az első Bartók Tavasznak sikerült összekapcsolnia a kultúrarajongókat és a művészeket a világ minden pontján, Milánótól Londonon át Budapestig. Hatalmas szakmai és nézői érdeklődés kísérte az online programot.

Káel Csaba hangsúlyozta, hogy Bartók Béla születésének 140. évfordulóján a nevét viselő fesztivál azt bizonyította, hogy az alkotóerő, a kreativitás felülkerekedik a nehézségeken.

A Bartók Tavasz formabontó módon digitális platformokon valósult meg, Európa legjelentősebb hangversenytermei csatlakoztak exkluzív közvetítésekkel a programsorozathoz, amelynek országimázs-építő szerepe is jelentős. A vezérigazgató ugyanakkor úgy véli, az élő előadásélmény semmivel sem pótolható, épp ezért volt öröm, hogy az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon már személyesen is találkozhattak a művészek és a látogatók.

„A Liszt Ünnepen nézők ezreivel és nagyszerű hazai és nemzetközi művészekkel együtt élhettük át, hogy létrejön valami új, valami rendkívül értékes, jövőbe mutató. Méltó főhajtás ez Liszt zsenialitása előtt” – mondta Káel Csaba, kiemelve, hogy az eseménysorozat számtalan premiernek, ősbemutatónak adott teret, és itt, a fesztiválon hallhatta először a közönség a közelmúlt legjelentősebb alkotói pályázatának, a Müpa Zeneműpályázatának számtalan díjazott kompozícióját is. Káel Csaba 2021-től újabb öt éven át irányítja majd a Müpát. „A Müpa egészen kivételes sikertörténet, aminek a kulcsa többek között a minőség iránti elkötelezettség, az innovatív szemlélet és a stratégiai gondolkodás. A következő ötéves ciklusban is az a cél, hogy Európa egyik meghatározó kulturális szereplőjeként ráirányítsuk a figyelmet a hazai alkotók elképesztő tehetségére, és bemutassuk a nemzetközi előadóművészeit szcéna kiválóságait a térségben. A kulturális turizmus erősítése kiemelt feladat a következő években, és ebben hatalmas szerep jut az olyan nemzetközileg is kiemelkedő művészeti világmárkáknak, mint Liszt és Bartók, valamint az olyan kulturális brandeknek, mint maga a Müpa.”

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.