Kántás Zoltán: A járvány kiszámíthatatlanná tette a fürdők helyzetét

Szerző: Erős Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. február 02. 17:36

A Sárvári Gyógyfürdő ügyvezető igazgatóját 2021 szeptemberében választották meg a Magyar Fürdőszövetség elnökének. Kiemelt feladatnak tartja a jövőben is az ágazat szakmai érdekképviseletét a kormányzat felé, a hazai fürdőkultúra hagyományainak megőrzését és népszerűsítését.

Kántás Zoltán a lehetőségek szerint szeretné növelni a szövetség elmúlt évtizedekben megszerzett szakmai tekintélyét is. A szövetség erősítette lobbitevékenységét, hogy a fürdők működőképességük fenntartásához támogatásokat, kedvezményeket kapjanak.

„A pandémia kiszámíthatatlanná tette a fürdők helyzetét. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nemzetgazdaságban a járvány a turizmust, ezen belül a fürdőturizmust sújtotta leginkább. Az ágazat egyik legnagyobb erőssége az, hogy országszerte kiváló szakemberek irányítják a fürdőket, így a tulajdonosokkal együttműködve sikerült a talpon maradás, valamint a kormányzati beavatkozásoknak köszönhetően ezt az időszakot sikerült átvészelni” – értékeli a 2021-es évet a szakember.

Ezzel együtt is azonban minden fürdő felélte a tartalékait, és a negyedik hullám tükrében meglehetősen bizonytalannak látják a jövőjüket, hiszen jelentősen megnövekedtek az üzemeltetési költségek, a bér mellett az energiaköltségek is, ezenkívül a fürdőágazat a turizmushoz hasonlóan jelenleg óriási munkaerő-problémával küzd.

Kántás Zoltán: A fürdőágazat a turizmushoz hasonlóan jelenleg óriási munkaerő-problémával küzd

Fotó: Sárvári Gyógyfürdő Kft.

Itt azonnali beavatkozásra van szükség, hogy megelőzzék a más szektorokba való további tömeges elvándorlást. Minden rendelkezésre álló forrást a működésre kell koncentrálni, így az eredetileg fejlesztésre szánt pénzeket is.„Reménysugárt jelenthet, hogy az év elején várhatóan elindul az a pályázati rendszer, ami a TOP-on, illetve a GINOP-on keresztül támogatja a fürdők infrastruktúra-, szolgáltatási és attrakciófejlesztését. Ez az üzembiztonság és a fenntarthatóság területén hoz jelentős előrelépést, amely fontos a fürdők jövője szempontjából” – ad hangot bizakodásának Kántás Zoltán.

A szakember a jó hírnevű, nemzetközi viszonylatban is ismert és elismert, a fürdőkultúra terén nagy hagyományokkal rendelkező sárvári fürdő vezetését nem sokkal a pandémia miatti bezárások előtti időszakban vette át, így nagyon gyorsan kellett válságmenedzsment üzemmódra állni.A kényszerű leállások időszakát többek között arra is használták, hogy elkészítsék a fürdő stratégiáját, illetve fejlesztési terveket, amelyek a pályázati források megjelenése esetén alapul szolgálhatnak a fürdő rekonstrukciójához, fejlesztéséhez.Mint kiemeli, az első és legnagyobb horderejű téma az alapinfrastruktúra fejlesztése, de vannak szállás-, valamint szolgáltatásfejlesztéssel kapcsolatos konkrét terveik is. A fejlesztések fókuszában továbbra is a minőség, az egyediség és a komplexitás áll.

Nagy sikernek könyveli el, hogy a nehéz időszak ellenére a fürdő minden dolgozóját megtartották, és jó gazdálkodással elvégezték azoknak a karbantartási munkáknak a nagy részét, amelyeket rendes üzemmenet mellett nehéz lett volna megtenni.

„A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő hazánkban az egészségturizmus egyik meghatározó szereplője, Sárváron egyszerre van jelen a történelem, a természeti értékek sora és a kultúra, itt a vendégek több napot is tartalmasan el tudnak tölteni” – hangsúlyozza Kántás Zoltán.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.