Kecskeméttől Soltvadkertig a Duna Borúton

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. november 25. 09:00

Ma még „csak" egy európai uniós projekt, néhány év múlva talán egy népszerű turisztikai termék: a Bács-Kiskun megye és a Vajdaság borvidékeit összekapcsoló Dunai Borúton jártunk. Túránk első részében a Kunsági borvidékkel ismerkedtünk.

Amint arról nemrégiben beszámoltunk, Bács-Kiskun megyében, illetve a Vajdaságban negyven pincészetben gyűjthetnek maguknak különleges élményeket azok, akik végiglátogatják a Duna Borutat. A 320 ezer euróból megvalósított projekt keretében a vendégek egy borturisztikai útlevélben pecsételhetik be, hogy melyik célállomást keresték már fel a Kunsági, a Hajós-Bajai, a Szabadkai vagy éppen a Szerémségi borvidéken.

A Dunai Borút megismerésére a közelmúltban tanulmányutat szerveztek, amelyen munkatársunk is részt vett. A hazai és határon túli helyszíneken meggyőződhettünk arról, hogy az alföldi borok között ma már szép számmal akadnak kiemelkedő minőségűek, és az út során felkeresett térségek látnivalót, szálláshelyet és étkezési lehetőséget is bőségesen kínálnak az arra járóknak, így a Dunai Borút valódi turisztikai termékként is megállja a helyét.

A borhoz kevéssé értő közönség számára rögtön az elején tisztázzuk, hogy a Dunai borút egészen eltérő jellegű borvidékeket foglal magában, ahol különböző fajtájú és jellegű borokat készítenek.

Más szőlő terem a homokos talajú Kunsági borvidéken, például Izsákon és Soltvadkerten, mint a talajadottságait és éghajlatát tekintve a Szekszárdi borvidékhez sokkal közelebb álló Hajós-Bajain. Arról nem is beszélve, hogy a Kunsági borvidék a maga 25 ezer hektáros termőterületével messze nagyobb, mint a hazánk bármelyik másik borvidéke. De a középkori Magyarország legkiválóbbjának tekintett borvidékén, a Tarcal-hegység (szerbül Fruska gora) déli lankáin is másfajta szőlőt érlel a napfény, mint Zvonko Bogdan tőkéin a Palicsi-tó közelében.

 

Kecskeméti borkóstolók

De haladjunk sorban! A régió boraival való ismerkedést érdemes Kecskeméten kezdeni a Koch Borházban, ahol pinceáron vásárolhatjuk meg a borotai Koch borászat 27 fajta borát, ugyanakkor további 30 bortermelő közel 300 termékét is megtaláljuk itt.

A Koch Borház Kecskeméten

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Fehér Anna üzletvezető, végzett borszakértőként izgalmas történeteket osztott meg velünk. Megtudtuk egyebek mellett, hogy százhúsz évvel ezelőtt azért úszta meg az országszerte pusztító filoxérajárványt a Kunsági borvidék, mert a kórokozó gyökértetű elpusztul a homokos talajban.

A kóstolósor degorzsálatlan nyers pezsgővel indult, reduktív jellegű Irsai Olivérrel folytatódott, és tartalmazott egy „piros bort", egy kadarkát is. Közben kiderült, hogy a borvidék könnyű, gyümölcsös fehér és rozéborai iránt világszerte nő a kereslet. Azt is megtudtuk, hogy a borászat tulajdonosa, Koch Csaba „boldog szőlőt" is termeszt, ami azt jelenti, hogy egyetlen komolyabb metszés után hagyja békében fejlődni a tőkéket.

Aki a városban járva estére ülne be valahová végigkóstolni a régió borkülönlegességeit, annak érdemes felkeresnie a Kéttemplom közi sétálóutcában a DiVino Borbárt.

A  DiVinóban degorzsálhatjuk is a pezsgőt

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A soltvadkerti Frittmann család új generációjának egyik tagja, Frittmann Péter üzemelteti a helyet, a borválaszték kizárólag a fiatal borászokból álló Junibor Egyesület tagjainak nedűiből áll össze. Meg lehet itt kóstolni az Irsai Olivér fekete változatából, a néróból készült rozét, az ezerjó és a piros tramini keresztezéséből előállított Generosát vagy a pincészet Gold pezsgőjét is.

Egy kecskeméti borkóstoló után érdemes a városban megszállni, ehhez ideális megoldást nyújt – különösen hétvégén, amikor az üzletemberek már távoztak – a város legmodernebb nemzetközi szállodája, a Four Points by Sheraton. A 136 szobás hotel tökéletes zajszigeteléssel, kiváló étteremmel, 480 fő befogadására alkalmas konferenciaközponttal, a legfelső szintjén pedig tágas wellnessrészleggel rendelkezik.

 

Bevetés homokos terepen

Túránkat másnap már terepen, az izsáki Gedeon Birtokon folytattuk, ahol egyebek mellett cserszegi fűszerest, kövidinkát, ezerjót, valamint a csak itt megtermő, őshonos arany sárfehér szőlőből készült bort kóstolhatunk.

Reggeli kóstoló a Gedeon Birtokon

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Mint megtudtuk, Varga Árpád szőlész-borász az elsők között jelent meg a piacon vegán borokkal. A Kecskeméttől 25 kilométerre található birtok hamarosan vendégszobákkal is bővül. Boraikkal Skandináviában és Erdélyben egyaránt találkozhatunk. Az érdeklődők egy terepjáró platóján is felfedezhetik a birtokot és a környező erdőket, mezőket.

Utunk következő állomása Soltvadkert lehet, ahol a Frittmann Borászat található. Alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg az Év Bortermelője megtisztelő címet 2007-ben és ez a régió más borászatainak is áttörést jelentett. A több generáció óta borászkodó család jelenleg 60 hektáron gazdálkodik, közel ekkora területről pedig felvásárolják a szőlőt. Felújított borházukban kóstolóterem, barrique- és ászok pincerész, illetve a vendégszobák kaptak helyet.

Frittmannék kóstolópincéjében a sváb ősök is várják a vendégeket

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

2013-ban egy látványpincével és egy borbolttal bővítették a palettát. Legsikeresebb termékük az Irsai Olivér, amely annyira jól fogy itthon és például Lengyelországban, hogy többet tudnának eladni belőle, mint amennyi terem. Izgalmasnak találtuk más tételek mellett barik hordóban érlelt ezerjójukat.

 

Burgundi marha, franciakrémes

Ugyancsak több nemzedék óta foglalkozik borkészítéssel Soldvadkerten a Lantos család, akik 2013-ban avatták fel látványpincészetüket. Az igazán dizájnos kóstolóhelyiségben nagyobb társaságokat is vendégül tudnak látni.

Paprikakrémleves a Lantos Borházban

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Egy hangulatos borozáson túl akár ebédet vagy vacsorát is rendelhetünk. A tulajdonos, Lantos Szabolcs szakácstudományát dicsérő paprikakrémleves kiváló kísérője volt a ház pozsonyi fehér bora, míg a burgundi marha mellé jól passzolt a díjnyertes kékfrankos. Lantos Szabolcs arra is felhívta a figyelmünket, hogy a környékbeli borászoknak a munkaerőhiány miatt nincs más választásuk, mint a szüret gépesítése.

Ha valaki még némi édességre is vágyna Soltvadkerten egy bőséges borkóstolós ebéd után, akkor ne hagyja ki a legendás hírű Szent Koronát. A kultikus hely 1971-ben fogadta az első vendégeit, majd 2005-ben megkapta az Év cukrászdája címet.

A Szervánszky László cukrászmester nevéhez köthető cukrászdát ma már a lányai és családtagjai vezetik. Itt akár 90-féle fagylalt, fagyidesszertek, 34-féle torta, 12-féle pogácsa, valamint kézzel készített bonbonok közül válogathatunk. Az óriási választék ellenére, mit gondolnak, melyik a legnépszerűbb termék? Természetesen a krémes!

Édes csábítás Soltvadkerten

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

(Cikksorozatunk következő részében a Hajós-Bajai borvidéken kalandozunk.)

Kapcsolódó cikkek