Kengyel: nyár végére megújul a műemlék szélmalom

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. február 26. 11:20

Az alföldi település legfőbb idegenforgalmi látványossága a műemlék szélmalom, amely augusztus végére megújulva várja a vendégeket.

A kengyeli önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 110 millió forint pályázati támogatást nyert el a turisztikai fejlesztésekre.

A Kengyel külterületén található Baghy-majorban egy kunhalom tetején emelkedik a falu egyedülálló értéke, a szélmalom. A 15 méter magas, négy szintes védett téglaépületet 1850-es években kezdte el építtetni az Almásy-család, amelyet később Baghy Imre földbirtokos vásárolt meg és egészen 1945-ig működött. A 60-as években felújították és alkotóházként használták, ezt követően pedig madármegfigyelő állomás lett.

- Kengyel és környéke máig megőrizte a tájra jellemző löszpuszta különleges növényzetét  - mondta szerkesztőségüknek Karancsi Tamás, a beruházás projektmenedzsere. - Az egykori malom teljes felújításával pedig az értékes műemlék is látogathatóvá válik. Így az érdeklődők megismerhetik, hogyan működött valamikor ez az ipari üzem és milyen technológiát használtak.

Bizonyára még több turistát vonz az egykor kunhalmon épült, megújuló kengyeli szélmalom

Fotó: JNSZTFU

Emellett a major területén levő néhai kúria épülete is a turizmust szolgálja a jövőben. A fejlesztők célja az, hogy innovatív eszközökkel és a korunknak megfelelő infrastruktúrával mutassák be ennek a tájnak a történelmi, kulturális  és természeti értékeit. Ezzel még érdekesebbé teszik a falut és a környékét, így a vendégek több időt tölthetnek  Kengyelen - tette hozzá Karancsi Tamás.

A projekt részeként - a fejlesztések színhelyén -  parkolóhelyeket és kerékpártárolókat alakítanak ki. A közönség pedig onnan indulva egy tanösvényen át juthat el a látványosságokig. Több ponton a szabadtéri szemléltetést szolgáló eszközöket helyeznek el, valamint oktatótáblákkal is segítik a vendégeket a tájékozódásban.

Az első megálló a major területén levő régi kúria épülete lesz, ahol büfé várja a látogatókat, és helyben készült kézműves ajándékokat is vásárolhatnak. Ez a hely információs pontként működik majd. Az épületben több tematikus termet is kialakítanak, ahol Kengyel környezeti, kulturális és történelmi értékeit állítják ki.

Ahhoz is lehetőséget teremtenek, hogy a  látogatók megismerhessék a kosárfonás, a seprőkészítés és a szőnyegszövés mesterségét. Emellett fotós bázist nyitnak, ahol szakember segítségével a terület természeti értékeit fedezhetik fel és örökíthetik meg.

A turisták a tanösvényen haladva juthatnak el a kunhalomhoz és a szélmalomhoz. A műemlék épületben az egykor működött őrlőmű előéletébe és működésébe bepillanthatnak be.

A második szinten információs táblákon láthatják,  hogyan működtek a malomkövek és miként zsákoltak. A tetőn pedig a malomvitorlákat, a forgórészeket láthatják.

A kunhalmi sétájuk során a látogatók leshelyről figyelhetik a környék madarait, amelyeket fényképeken is megörökíthetnek.